2022-01-17
平時無乜機會嚟鴨脷洲,咁啱有事過嚟呢邊一於嚟呢間人氣咖啡店食lunch。平日點幾嚟到都要等位,等咗大概20分鐘。餐牌上主食選擇多,有意粉、意大利飯同burger,亦有沙律、bagel、三文治之類嘅輕食。其中最吸引我哋嘅係台灣風fusion嘅菜式,我咃點咗咸蛋黃醬鹽酥雞扒竹炭漢堡伴蕃薯條、咸牛肉芝士蛋餅同兩杯咖啡。咸牛肉芝士蛋餅係古早味蛋餅,蛋餅皮食落軟嫩Q彈,內餡咸牛肉份量足,夾埋芝士好惹味。鹽酥雞平時就食得多,做成burger就真係第一次試,幾有新鮮感。竹炭麵包鬆軟,鹽酥雞扒表面炸得酥脆,內裡肉質嫩滑仍然有肉汁,而且調味剛好唔會過鹹。中間夾咗醃紅蘿蔔絲,味道微酸感覺清新解膩。咸蛋黃醬嘅咸蛋味雖然唔太明顯,但味道唔錯。蕃薯條新鮮炸起,食落香脆唔會過份油膩。雖然唔鍾意食蕃薯,但最後都食晒。呢度嘅咖啡都好有水準, 咖啡同牛奶味道好平衡,口感順滑細緻。Mocha朱古力味道比較溫和,可可苦味唔明顯。整體嚟講台灣風嘅主食好味道,估唔到咖啡店嘅食物都做得咁有心機,好有驚喜!第時嚟開呢頭都會再幫襯!
Mocha朱古力味道比較溫和,可可苦味唔明顯。