2018-04-09 360 views
早前因爲練行山嘅關係,經常約朋友行完山就食餐好嘅獎勵自己,今次去完紫羅蘭山同大潭水塘就坐車去到筲箕灣開餐,搵搵下見到呢間餐廳唔錯又唔使等位,就即刻入去醫下肚先我地見海南雞飯嘅人氣好似比較高,梗係要試下,揀左清遠麻雞海南雞飯,同我每次見親餐牌有都會點嘅饅魚系列,呢間餐廳特別在係饅魚籠仔糯米飯。其實另外仲叫左個pizza,不過當日冇影到相海南雞飯好快送到,原來除左飯同雞仲有一壺蔬菜湯,一set用透明玻璃碟盛放住好靚,雞肉肉質滑嫩,而且有三種醬料,分別係白醋汁、甜醬油同日本麵豉醬,大家可自己選擇用來沾雞肉,而油飯好香,可以食幾碗都得。另外壺中嘅蔬菜湯都好清甜,可以襯托出海南雞飯嘅鮮味而饅魚籠仔糯米飯亦好出色,上菜時熱辣辣,蒸得香噴噴,饅魚配上有荷葉香嘅糯米飯真係令人食指大動餐廳環境都算舒適,我地可以悠閒地傾計同品嚐美食,食完呢餐我地仲去左附近出名食燒賣同其他地道小食嘅鋪頭幫襯,東大街果然有好多正嘢食

海南雞飯

饅魚籠仔糯米飯