2019-06-21
話說本人好鐘意食麻辣火鍋,系香港都食過幾間唔同餐廳,見呢間啲價錢都唔算太貴,所以今日就同屋企人一行三人黎試下新野。原本覺得價錢都幾合理,點知啲野食一上枱先知原來性價比低到貼地。份量不但少,食物質素更強差人意。叫左份$88黃喉,點知得10塊都冇,仲要好細塊,人地一塊都等於佢兩塊。至於手打丸好明顯系勁早整定放左入冰格雪,因為上枱時表面系見到啲冰,而食落口感好硬。另外叫左份差唔多$300嘅手切手牛頸脊諗住會好少少啦,點知出到黎都系鋪左少少雪,食落亦冇乜牛味。最難食系份鵝腸,真系難食到唔知點形容好。好啦成餐飯都唔好食,到埋單時一睇,嘩,成$1200幾,咁米即系每人$400?再睇下張單,茶芥同醬料每人收$30,咁我就拎住張單出去櫃枱問下啦,因為張menu都冇提過呢$30。點知出去一問櫃枱果個人(應該系老細),佢就叫我問另外一個顆計,完全唔想答咁。好啦,問完佢地話張menu有寫,但我睇黎睇去都只系見到醬料費,佢分左兩款,一款每人$20, 一款每人$10,但我唔知兩者有咩分別。佢就再重申醬料系$20, 而加埋茶芥每人$30。咁我都知通常火鍋店都會收茶芥醬料,問題系你要寫清楚呀麻,冇寫系人都以為唔收啦
好啦成餐飯都唔好食,到埋單時一睇,嘩,成$1200幾,咁米即系每人$400?再睇下張單,茶芥同醬料每人收$30,咁我就拎住張單出去櫃枱問下啦,因為張menu都冇提過呢$30。點知出去一問櫃枱果個人(應該系老細),佢就叫我問另外一個顆計,完全唔想答咁。好啦,問完佢地話張menu有寫,但我睇黎睇去都只系見到醬料費,佢分左兩款,一款每人$20, 一款每人$10,但我唔知兩者有咩分別。佢就再重申醬料系$20, 而加埋茶芥每人$30。咁我都知通常火鍋店都會收茶芥醬料,問題系你要寫清楚呀麻,冇寫系人都以為唔收啦。最大問題系醬料有分兩款,你問都唔問就收人貴啲果個,都好唔合理啫。
總之呢間餐廳唔會再黎第二次,一次都多。