其實我地無咩要求,朋友聚埋一齊,都唔係志在食,但食物質素的確太差先講我地叫左D咩: 芒果西米露 豆腐花紫米露 楊枝甘露友人L話,芒果好少好酸,如果係季節問題,咁點解其他舖頭果D可以係咁多同咁甜架呢? 至少應該有返少少芒果味呀 ,連芒果西米露都可以得兩片芒果,而且D西米仲有幾粒係硬架添所以,我地都唔再奢望碗楊枝甘露會有咩驚喜,結果,碗楊枝甘露的確係無咩料到而Lahris碗豆腐花紫米露,算係比較正常,但總係覺得怪怪地,整體而言,三碗糖水都好淡,Lahris平時食野可能食慣重味,但另外兩位朋友都覺得無咩味,「稀到好似水咁」,的確係佢地既direct quote,我諗,佢地講既「稀」,除左係個味唔夠之外,就係用料不足,而呢兩者根本係同一回事,用料唔夠,咪唔夠味囉!仲有就係,如果個甜品係一定有落椰汁既,我個人認為,你有必要事前話俾食客知,又或者分開上,都係一個好方法,因為,的確唔係個個都鐘意加椰汁,我地唔係極厭惡椰汁既人,所以無要求換,亦都覺得無必要換...Anyway,為左唔浪費食物,我地好努力咁食,但係Lahris真心覺得每食一啖都好辛苦最後,因為見到個waiter執前面將枱,仲將成碗只係食

先講我地叫左D咩:
 芒果西米露
 豆腐花紫米露
 楊枝甘露

最後,因為見到個waiter執前面將枱,仲將成碗只係食左幾啖既芒果布甸扔落垃圾桶,所以我都係放棄左繼續食,亦都發現,唔係我決心浪費食物,而係煮既人,浪費左D食材

我諗,雖然係同朋友出泥hea下,但環境真係好重要,而呢一個環境,真係唔係咁岩有少少要求既人,嚴格泥講,你唔會expect一間甜品舖,有埋油炸食物既味,fine,我承認我地係無睇清楚,人地係除左賣dessert仲賣埋snacks就行左入去,OK,我只能話,我唔會再泥,一定唔會!
p.s. Lahris覺得甜品舖應該有甜品舖既格,就算我入到泥聞唔到有榴槤味、芒果味、焗心太軟既味,但至少唔好俾我聞到陣油炸小食味呀!
2012-12-04
$30 (Last Night Supper)