2012-08-16 8 views
久仰大名,本身都幾喜歡食麵類,咁岩係CWB, 五點幾應該不用等吧,即刻要試。店內7成滿,但不用等位,正如其他食家而言,非常細小及擠迫的小小店,一小圓枱有4位搭枱,理解hk租貴嘛。但如果食品質素真的非同凡嚮的話,都願屈就。點了豚王,所以野都選普通(湯濃度,蔥花,麻油份量、之類)以可以試出本來味道。等的時候,看別人的食品,麵份量不算太少,但點解無煙既?本人最最怕要熱食的食物是暖的,自己再攤涼一點是另一回事,尤其麺食呢!熱騰騰才夠過引嘛!anyway, 2分鐘后已經上麵,哎呀,幼麵黎既?個人喜好粗身的日本拉麵,已經有點失望了。湯底好濃郁,有點油,好重麻醬味,麻麻地岩我,都系果句,唔夠熱囉。麵質,好一般貨色,唔覺彈牙,又因為幼麵關係,似食緊上海麵多D。配木耳絲,我覺得有D九唔搭八,仲有2塊肥瘦都適中既豚肉。不過,都係2塊啫,又唔係銀紙咁大塊,駛唔駛薄到咁呀!味道只可以叫不過不失,但絕對唔會回味。店員很多,其實服務可以,如果清潔衞生度再好D的話⋯⋯整體而言,$78\碗,𣎴論食物質素及幫趁體驗,水準實在過不去,去茶餐廳食仲舒適好多,除非⋯食品真係非同凡嚮。好明顯,只有今次。

好明顯,只有今次。
Other Info. : 雖然此店極力營造日本風格和體驗,但畢竟非人非物非地,小店已經擠得可憐,店員還要口不停地用日文說多謝呀,歡迎呀等等之類,煩擾之程度可令我食唔安坐唔定,好想早走早著。何不給客一個寧靜的環境,反正整體根本一點日本神髓也沒有。
2012-08-16
$78 (Dinner)