2021-09-10
😋[]其實我真係好少主動食印度菜,不過朋友生日,當然要睇下壽星女想食咩💕✨最後我地揀左呢間都幾有歷史既傳統印度餐廳。唔單止就連印度人都食,我食完都覺得佢地真係好傳統,冇因為遷就香港人口味而改變,好欣賞佢地呢一點👍🏻👍🏻✨🎈Mango Lassi 芒果奶昔 $44🎈Cold Masala tea 凍印度奶茶 $37當你一飲落去就知佢真係保留傳統印度奶茶個味,除左茶味重,香料味一樣咁重👍🏻一入口就會飲到肉桂味,飲完個口就有香料果種spicy味,雖然我冇咁勁分唔到有咩材料,不過飲到好多唔同既味,好特別!🎈Samosa Sabzi Ya Gosht 咖喱角 $45食印度菜總係覺得要食咖哩角😂咖哩角新鮮炸起,好大舊,好脆!可以揀素食或者羊肉碎👍🏻🎈Jahangiri Raan 飛毯燴羊腿(例牌)$170好彩可以叫例牌,如果唔係成隻羊腿兩個人一定食唔晒🙈 羊腿煮得好淋好入味,必食之選👍🏻🎈Jheenga Shola 醉酒炭燒蝦(例牌) $180呢個之前見到食評已經好想試,因為佢地個火真係會燒到好高😂😂隻蝦真係好好好大隻,亦都有用香料調味,食落好惹味,不過我就覺得兩隻就少咗d😅🎈Palak Pane
[[寶軒印度餐廳]]
✨
✨
🎈Mango Lassi 芒果奶昔 $44
🎈Cold Masala tea 凍印度奶茶 $37
🎈Jahangiri Raan 飛毯燴羊腿(例牌)$170
🎈Jheenga Shola 醉酒炭燒蝦(例牌) $180
🎈Palak Paneer 芝士菠菜 $80
芝士波菜,芝士絕對係主角👍🏻一粒粒芝士唔算重味,同菠菜蓉都幾夾。
🎈Laacha Paratha 千層餅面包 $27
🎈Stuffed Nan 特式烤餅(芝士) $32
雖然餐牌個個字都識,不過唔識分邊款打邊款😂😂 講真有成6-7款面包/烤餅可以揀,所以隨心是但揀左兩款試下,點知芝士特式烤餅又好好味喎,唔點汁就咁食都好食😋
🎈Malai Kulfi 印式雪糕 $42
呢樣又係好神奇,就咁睇英文description以為係雪糕加開心果碎,點知原來唔係😂😂原來係牛奶同開心果碎煮好再雪,所以食落口絕對唔係食緊雪糕既感覺🙈上網睇番原來印式雪糕真係咁整🤣又真係幾特別🤣
今晚一路食一路google,我覺得自己對印度嘅飲食文化有加深咗好多了解😎
真心推介比真係想食傳統印度菜嘅朋友,搞到我都好想叫一班印度領隊同事黎試下😂😂