2024-05-29
好耐冇同媽媽一齊兩個出街食飯喇,為咗影張靚相留念😛📸 就決定要帶佢食啲打卡啲嘅中菜,唔食辣嘅佢聽到麻辣風雲就怕怕,但其實menu上都有幾多唔辣而又係廚師推介嘅菜式😆➿ 涼拌萵筍 ($48) 萵筍用咗鹽漬嘅方式處理,更加突出萵筍原本嘅味道,口感爽脆😆➿ 蔥花蝦仁炒滑蛋 ($98)有手指公嘅菜式~ 蛋係炒得滑嘅,不過整體就普普通通,蝦仁大隻啲會開心啲🍤➿ 花雕醉雞 ($98)醉雞就出色得多~ 雞件肉質保持嫩滑,而且都浸得入味😋➿ 荔枝蝦球 ($108)雖然我哋兩個都唔食荔枝,但係我係為呢個而嚟㗎📸✨ 呢棵荔枝樹嘅造型創意分滿分💯 吊住嘅同荔枝像真度好高,外脆內彈牙嘅蝦球🦐 就算我用咗啲時間打卡,食到最後一粒,口感都不變👍🏼➿ 開胃宜賓涼拌冷麵 ($38)雖然Menu上面冇辣椒嘅標記,但原來食落有啲辣🥵 我就覺得辣得幾惹味!➿ 黑糖脆炸糍粑 ($58)最近媽媽都幾鍾意食呢款甜品,每一次見到都會叫,今次都唔例外😆 呢度嘅糍粑做到外脆內煙靭,黑糖漿同黃豆粉嘅味道幾夾,不錯!➿ 凍壇島咖啡 ($22)好彩媽媽有先見之明,叫咗杯咖啡助佢解辣😄!
➿ 涼拌萵筍 ($48)
萵筍用咗鹽漬嘅方式處理,更加突出萵筍原本嘅味道,口感爽脆😆
➿ 蔥花蝦仁炒滑蛋 ($98)
➿ 花雕醉雞 ($98)
醉雞就出色得多~ 雞件肉質保持嫩滑,而且都浸得入味😋
➿ 荔枝蝦球 ($108)
➿ 開胃宜賓涼拌冷麵 ($38)
➿ 黑糖脆炸糍粑 ($58)
最近媽媽都幾鍾意食呢款 甜品,每一次見到都會叫,今次都唔例外😆 呢度嘅糍粑做到外脆內煙靭,黑糖漿同黃豆粉嘅味道幾夾,不錯!
➿ 凍壇島咖啡 ($22)
好彩媽媽有先見之明,叫咗杯咖啡助佢解辣😄!