2017-10-15
心裡對鮨文既掛念一日一日甘增長, 自從年幾前黎拜訪過一次就愛上了, 今日再次比籍口自己食豪d d, 今次再黎大同小異同上次差唔多, 只有少許變動, 就係店入面對坐既座位都變成左壽司吧枱, 而文師傅亦因為開了黃埔分店, 已經沒有係元朗店注守了~~餐牌會定期更新, 好讓吸引d客人再來幫襯, 我就是被毒來的其中一個, 哈哈~~今日我選擇左食HK$1800 呢個廚師發辦餐, 其實唔洗諗食乜, 就交比廚師安排其實都幾幸福黑松露金箔蒸蛋先黎一個黑松露金箔蒸蛋! 面頭點點金箔賣相感覺好奢華同好靚, 食落個蛋好滑, 黑松露味又好香濃, 食到中間位仲有元貝tim, 非常鮮甜呀! 有驚喜!! 漬物黃蘿白及鮮淮山芥末漬物係未真正開餐先, 師傅會先比一d 漬物黃蘿白及鮮淮山芥末漬物比我地食住先, 漬物黃蘿白食落好爽脆, 而鮮淮山芥末漬物經芥末醬油醃漬過, 入口有種好清新而且帶微辣既口感, 好正, 仲胃口大開, 重點是師傅會為我一次又一次添加...鱆紅魚刺身初秋正正係食鱆紅魚最肥美既當造季節, 呢片仲要係魚身既背部腩位, 再經師傅輕輕炭火網燒後, 加少少醬油同鹽, 食落除左鮮甜爽口仲帶煙燻香~ 鰤魚刺身用上鰤魚
黑松露金箔蒸蛋
黑松露金箔蒸蛋
漬物黃蘿白及鮮淮山芥末漬物
漬物黃蘿白及鮮淮山芥末漬物
鱆紅魚刺身
鱆紅魚刺身
鰤魚刺身
鰤魚刺身
用上鰤魚既腩部包住只有4日既芽蔥, 一件上面配上辣椒酸汁及蘿白蓉, 而另一件則配上Wasabi醬汁, 食落肉質較嫩同彈牙, 味道獨特, 肥而不膩, 亦不會被芽蔥搶去鮮味~~
秋刀魚刺身
秋刀魚刺身
坊間其實真係好少見用秋刀魚做刺身, 呢度既秋刀魚係由北海道直送, 無經過急凍處理, 所以完全無雪藏既味道, 更能保持魚既鮮味!! 秋刀魚同樣最肥美就係秋初, 師傅用上薑汁, 蔥花,同少許醬提鮮, 魚肉油分豐富, 食落鮮甜而且無魚腥味~~
蟹粉北海道帆立貝天婦羅
蟹粉北海道帆立貝天婦羅
蟹粉北海道帆立貝天婦羅用上北海道既毛蟹, 經蒸熟後拆肉再同蟹膏混埋一齊, 再加上經油炸既鮮帶子, 兩者用上紫菜包住, 食到濃陏既蟹黃味同帶子好鮮甜同彈牙, 少許偏鹹, 雖然經過油炸, 但仍持可以保持住帶子既肉汁, 的確唔簡單呀~~
野生中拖羅及火炙大拖羅
野生中拖羅及火炙大拖羅
壽司吧枱設計既好處就係可以欣賞到師傅既英姿!! 野生中拖羅帶赤紅色, 魚味較濃, 肉質較實同彈牙, 而火炙大拖羅經火炙輕輕一燒, 更見油香, 而且入口即溶又夠滑~~
赤鮑
赤鮑
鮑片經日本甜酒煮煮到軟身, 再配上鮑魚醬同食, 食落好爽口彈牙, 鮑魚味特濃而且帶少許酒香~~
燒鰻魚
鰻魚係生燒的, 慢慢燒致熟, 需要花一段時間!! 燒時掃上鰻魚汁及山椒碎, 待燒致金黃色及皮脆就食得, 食落雖然無蒲燒鰻魚甘滑, 但多了份皮脆肉嫩既口感, 而且帶微微香辣, 口感都幾特別!! 另外好欣賞盛載食物呢隻碟, 好靚, 加分呀!!
火炙銀雪魚壽司
火炙銀雪魚壽司
同樣坊間亦好少用上銀雪魚做刺身的, 因為銀雪魚體內易生蟲, 處理程序較繁複!! 銀雪魚油份比較高, 肉質比較滑, 上面配以俄羅斯魚子, 更顥矜貴~~
関鯖壽司
関鯖壽司
関鯖係來自日本既大分縣的, 據師傅說, 関鯖魚係經人手一條一條手釣上黎的, 所以避免左經網釣時令関鯖魚出魚而腥既問題, 鮨文對食材向來都好講究, 呢點係我好欣賞的!! 関鯖肉質結實而且魚味鮮及爽口, 上面加上白柀昆布, 令口感更獨特~~
富山縣白蝦壽司
富山縣白蝦壽司
白蝦係黎自日本既富山灣, 因為要生長係天然既環境, 所以比其他甜較為珍貴!而且蝦身較細小長不大的, 一般只有5-8CM長, 每年既4-11月係當造期, 唔好睇少呢件壽司, 因為已經用上二十幾隻白蝦造成的, 白蝦就比較鮮甜同滑身~~
赤鯥壽司
赤鯥壽司
赤鯥生長於青森縣沿海一帶既深海200米, 屬高檔魚類, 肉質細膩肥美而且富彈生, 油分豐富分佈夠平均, 上面配上柚子胡椒, 食落滿口魚香, 正~~
漬三文魚子壽司
漬三文魚子壽司
三文魚子用甜酒同醬油經過一晚醃漬出黎的, 每一粒都脹卜卜, 食落有爆汁既感覺, 鮮而不腥~~
洞庭湖白海膽杯
全晚令我最最最期待既海膽杯終於出埸啦! 賣相的確非常吸精!! 海膽之多完全啱晒多餸少飯既我, 白海膽較為矜貴同罕見, 一杯竟然用上半板海膽造成的, 味道清爽微鹹, 質感幼滑, 入口即溶, 呢種口感同味道令我回味, 好想即時再食多一杯呀!! 其實食到呢度的確係幾飽下...
佐口魚手卷
佐口魚手卷
其實食完海膽杯我個人已經有種飄飄然既開心快感, 師傅隨即遞上呢件佐口魚手卷比我, 用紫紙包住既佐口魚食落卜卜脆同好滑~~
魚湯
魚湯
食左甘多生冷野之後再飲返碗暖笠笠既魚湯, 感覺好正同暖胃呀!! 非常窩心!!
北海道蜜瓜
北海道蜜瓜
真的真的食到尾聲了, 送上北海道蜜瓜作為甜品, 蜜瓜好甜而且帶有少少威士忌酒味, 令全晚劃上美完既句號~ 太滿足吧!!