2019-07-05 175 views
船麵是泰國非常地道及著名的麵食,是泰式小吃的記號,銅鑼灣船皇是我近排常去的小店, 因為近排天口熱, 想起在泰國旅遊時吃一口船麵的過癮, 如是者就經常叫幫襯了。餐廳整體的風格當然不會像在船上, 但餐廳新裝修, 冷氣勁, 坐得舒服。呢到的船麵有大有細, 細的只係賣12蚊一碗,跟足泰國傳統, 份量小,兩三口已經吃完。但今次我同朋友都肚餓, 不如索性叫碗大的, -船皇湯面 用料豐富, 有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸和豬潤,摻入了豬或牛血的黑色湯底味道極為濃郁, 但喝不出有血腥味, 湯頭牛味、肉味均非常濃厚,帶陣陣藥材香, 零味精令人忍不住把整個湯喝個清光。豬肉片肉味濃,肉丸彈牙, 蛋麵口感剛好, 而且夠哂入味, 啖啖麵都有濃郁的nam tok( น้ำตก)味, 做到原汁原味。---牛腩牛肉片牛肉丸撈米粉 52另外又叫左碗牛腩牛肉片牛肉丸撈米粉, 用料豐富不在話下, 牛腩入味新鮮,入口鬆軟肥美, 牛肉片入味夠腍,最重要係泰式撈醬非常惹味, 以蝦干乾蔥泰式香料為主, 地道風味, 真的让人垂涎欲滴, 超滋味----小食叫左泰妹雞翼單骨雞翼配泰國炸粉,即叫即炸, 雞翼肉質嫩滑,香辣惹

牛腩牛肉片牛肉丸撈米粉 52

小食叫左泰妹雞翼
泰妹雞翼

單骨雞翼配泰國炸粉,即叫即炸, 雞翼肉質嫩滑,香辣惹味
串燒沙嗲牛肉

由泰國入口秘製沙嗲醬,風味正宗, 醃料的味道滲晒入牛肉中, 鬆軟有咬口, 好味。
泰仔奶茶

以泰國手標紅茶沖調, 奶茶甜度恰到好處,奶茶入口順滑