Park café

2012-02-24 62 views
近年,比較少咗去食自助餐,無話好特別原因嘅,可能想慳番啲錢啦。反正,太太成日話食自助餐唔抵,平嗰啲啲嘢又麻麻哋,貴嗰啲又唔食得佢幾多,俾四、五百嘅話大把好選擇啦。不過咁,又唔係話完全唔食,總有好多例外嘅,又成人都聽到人講,依個世界豈有免費午餐架?今趟個自助午餐,就係其中之一個例外喇!事緣某某信用卡嘅推廣,舊客戶推薦新客就送雙人自助午餐,而新客當然又有迎新禮品啦,依啲雙贏著數,自不然唔會放過,咪由我老婆推薦我依個新客囉!當然,都真係唔係完全免費,我都要填表影印文件架!少少付出咁啦,哈哈!Park Café都好多年無嚟過,成日見佢賣廣告,記得以前間嘢地方無咁大,而且陰陰暗暗懶有氣氛咁,依次再嚟,感覺唔同晒,地方大咗,環境光猛咗,裝修簡潔明亮,最鍾意入門再入啲左手邊嘅一排卡位,高椅背,坐得舒服。招呼方面都唔錯,收碟、斟水又幾快手,可能係因為星期六晏晝啩,個場都唔係好多客,約5乘左右。另外,食物補充方面都OK,唔會話成日無晒嘢,而且,即煮即做嘅檔口,大部份時間都見有師傅駐守。由於今日同老婆都唔使返工,所以校啱準時12:00nn到,被安排坐晌卡位,感覺真好。甫坐下,同老婆就開始各自「搵食」,未拎

靠牆一排卡位,好坐好多!
由於今日同老婆都唔使返工,所以校啱準時12:00nn到,被安排坐晌卡位,感覺真好。甫坐下,同老婆就開始各自「搵食」,未拎嘢食當然先巡視一下有咩食先,好概略計劃一下自己個「搵食」攻略。食物分類有沙律、冷盤、壽司及魚生、中西湯、生滾粥檔、鐵板燒、多款熱盤、咖喱吧、切肉車、即煮車仔麵檔、生果、甜品,而啡茶、檸茶檸水任斟任飲,大致上都有成60、70款以上嘢食,絕對填得滿滿你個肚皮。至於質素方面,食物都唔係咩貴價嘢,但整體都屬中等,平平中偶有佳作,以折咗之後百鬆啲一個自助午餐,都稱得上抵食
,除非你係個慣食好嘢、樣樣要精嘅人,否則一班老友聚聚舊,平平哋,任揀任食,依度都係唔錯囓選擇
沙律吧
鐵板燒同生滾粥檔
部份熱盤
一望就知係甜品區域啦
沙律
沙律吧有8、9種沙律菜同配料,如粟米粒粒、車厘茄、甘筍絲……等,再有4款醬汁同油醋可揀,基本上都可以自製一份美味沙律作頭盤。當然,唔想煩嘅,可以揀食預製調校好嘅沙律,例如:長通粉沙律、蘋果沙律……等。我就鍾意兩溝,再加啲生果、冷盤嘢同魚生作為頭盤嘅,砌出嚟咁先似樣嘛
,唔少得加番少少凱撒沙律醬,咁先至好食!

冷盤
冷盤食物唔多,一眼睇晒,就係眼前嗰兩盤,一個係凍切肉片,另一個係煙鴨胸,水準一般啦。

壽司、魚生
晌冷盤旁,就係放有壽司、卷物同冷麵。壽司同卷物無試,因為睇落好一般,反而蕎麥冷麵夾咗少少嚟食,做得幾清爽,口感幼韌;而魚生則放晌另一邊檔口位,由師傅即點即切,雖只供應三文魚同立魚,但算幾鮮味,我就加咗落去啲沙律當前菜一齊食!
我嘅精選頭盤,夠豐富呢!
中西湯
中湯係冬瓜湯,而西湯係普通忌廉湯,完全無賣點,所以,只有淺嚐半碗中湯就算,叫無味精囉。

生滾粥檔
雖然嚟食自助餐揀食粥好似好傻,不過咁,食嘢都係想食自己鍾意嘅嘢。喜歡食粥多過食飯嘅人,又不妨要碗生滾粥落落肚丫,唯可惜選料唔多,否則,吸引力應該大好多,尤其啱老一輩嘅食客。
鐵板燒同生滾粥檔
鐵板燒
負責生滾粥檔個師傅,亦負責埋鐵板燒,位置晌食物區最埋嘅角落位。不過,雖然佢個牌「棟住」鐵板燒Teppanyaki一組大字,但睇真啲查實只係串燒啫。有雞肉串、粟米、墨魚嘴同肉腸,樣樣同老婆夾埋嚟食啲,質素還可以啦,係個墨魚嘴幾過癮;反而醬汁惹味突出,因為熱住熱住,感覺唔同啲。

熱盤
熱盤唔算多,一開始約有12款,其後都有轉過款。部份熱盤都覺得唔錯喎,好似當中嘅燒鴨配柚子蜜、巴東燒雞扒配芝麻汁、椒鹽三文魚頭腩、杯裝蒸蛋,依幾款確係較特別,又幾好食
,好似個燒鴨配柚子蜜,鹹鹹甜甜,鴨又唔羶;其他嘅,如燒肋骨、煎秋刀魚、芝士焗時蔬、焗長通粉、炒飯……,味道都唔差,只係無咁突出啫。
咖喱吧
專燈設個咖喱吧,有啲吸引性。一共有3款食物,再搭一煲白飯同一啲印度薄片伴食咖喱,3款食物包括咖喱牛腩、炸雞同咖喱時蔬,基本上,3款都甚有水準,咖喱幾香而唔係死辣,牛腩做得好腍
切肉車
隱身晌車仔麵檔側邊,佢又冚埋咗個銀箱,又唔見有師傅晌度喎,咪以為係無供應囉。原來,負責麵檔個師傅又係負責烤肉,佢見我眼望望一臉疑惑,就問我係咪想要喇。是日嘅供應係燒西冷,就叫師傅薄切兩大片,蘸芥辣食。果然唔錯,有肉味,燒到裡面仍然係粉粉紅紅,但唔會話有血水滲出
,很嫩很軟。

車仔麵檔
本來真係無諗過會晌度食車仔嘢,但最後都有食到,就因為係阿師傅推介,切完肉俾我嘅師傅,佢又負責個麵檔,就介紹話啲牛雜好食,見佢盛意拳拳,就一於試吓。丫,又估唔到啲牛雜真係幾得,牛雜炆得夠晒腍,尤其啲牛孖根,既腍且滑,而且啲汁很有鹵水香,少少意想不到添!如果唔係留番少少肚(其實都唔少)掃甜品,一定添碗白飯撈汁囉
,哈哈!
燒西冷配鹵水牛雜,正!
甜品
陣容都幾鼎盛喎,中式西式、有凍有熱,成十多廿款,不過都係常見嘅貨色、一般嘅質素,如果唔係特別對甜品有好大興趣嘅,其實眼見依啲應該都好滿足。不過,對我依類甜品鬼見愁,就未夠盡慶。所以,今次無試勻晒所以甜品,都係重點出擊,先嚟一大碟私伙甜品拼盤,有藍莓芝士餅、松露朱古力蛋糕、芒果蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、蘋果撻、栗子蛋糕、桂花糕,後尾再出咗款意大利芝士餅,照殺
!其實咁多款都有水準,只係略嫌大路啲。最後衝刺嘅,就係加多一份即製窩夫配鴛鴦雪糕球(可惜係牛奶公司啫),同一份即製香蕉班戟現紅莓醬,因為兩者都係新鮮即製,都係特別好味,尤其個窩夫,好脆口
。我老婆都話服咗我,起先話人哋啲甜品係一般貨色,但最後又食咁多,叫我千祈唔好出咗門口嘔番晒出嚟呀!OK喎,我大肚能容啫。
甜品大拼盤
即製窩夫配鴛鴦雪糕球
即製香蕉班戟現紅莓醬
Type of Meal
Lunch
Dining Offer
Credit Card Offers
靠牆一排卡位,好坐好多!
我嘅精選頭盤,夠豐富呢!
燒西冷配鹵水牛雜,正!
甜品大拼盤