間中會起麻辣癮既人應該明白,可以陪你周圍食辣既朋友絕對係可遇不可求。聽聞呢度既水煮魚好好食,就恃住有少少情誼,威迫左2個只食微辣既朋友黎陪我食。 午市有行政套餐、超值麵類套餐同午市超值套餐,價錢由$72至$128 (另有加一收費),行政套餐可選豆漿或酒釀丸子;麵類套餐配前菜同飲品;超值套餐可選豆漿或無公害蕃茄肉丸湯。 另有二人餐同四人餐,睇落都幾抵食。 今次揀左3個套餐,跟2杯豆漿同1碗餐湯share食。水煮魚片 配白飯、豆漿 ($128)大家見到有2個手掌闊、近乎洗面盆咁大既份量都嚇一跳。水煮魚片浸泡係辣油、四川辣椒、子彈椒、四川燈籠椒同花椒之中,夾起時除左辣油,仲會沾上些微辣椒碎,麻辣既快感同多種香料既香氣係口中交織。我好怕食重味既河魚,好彩午市套餐選用生魚切成厚魚片,主要係魚背連少少腩位,嫩滑又唔腥。 辣度方面,嘴唇同喉嚨會明顯感覺到酥麻,但未辣到熱血沸騰或流鼻水,麻痺感亦持續得唔算耐,喉嚨過後會有輕微刺痛感。唔食得辣既朋友第一句就叫辣,而食開譚仔3小辣既朋友就食到完場。算係迎合左本地口味既麻辣啦,都要飲下豆漿解辣架。 我最欣賞既係墊底大約有一碗仔既薯粉,煮得岩岩好,煙韌彈牙、吸
今次揀左3個套餐,跟2杯豆漿同1碗餐湯share食。

水煮魚片 配白飯、豆漿 ($128)

水煮魚片
我最欣賞既係墊底大約有一碗仔既薯粉,煮得岩岩好,煙韌彈牙、吸收哂麻辣汁既精華。配料仲有芽菜、芥菜片同雞脾菇片,魚片有十幾塊,我地三個人分都爭d食唔哂。可能面頭層辣油夠厚啦,食左成個鐘都仲夠熱。

老重慶口水雞 配白飯、豆漿 ($88)
老重慶口水雞
套餐選項最吸引眼球既一定係口水雞,醬汁香辣惹味,味道比水煮魚純粹既麻辣更有層次,食到豉油、花椒粉同烏醋組合成既美味。調味方面就滿分,可惜嫩滑帶皮同骨既雞件切成薄片,感覺到喉唔到肺咁,如果可以轉用啖啖肉既大雞脾切大塊d就一流喇。暗中期待底下會有青瓜條,不過成碟都係真材實料既雞肉小山呀。

酸甜酥魚片 配白飯、餐湯 ($88)
酸甜酥魚片
為左怕辣朋友而點既小菜,估唔到成為全餐最大驚喜。一般主打麻辣既餐廳都會孤注一擲,其他菜式就得過且過,本來對呢道菜完全冇期望,點知!
酸甜酥魚片
一咬落去「咔嚓」一聲,見到呢個橫切面,未吞落肚已經知係好食!從未見過中式炸魚係呢個質素,脆皮薄得黎夠哂鬆脆,包住嫩滑唔會過熟、一梳梳肉既厚身魚柳,簡直可以媲美Fish & Chips!為免破壞魚肉既口感,師傅將有3/4手掌長既魚柳原條炸起,加入酸甜醬汁、菠蘿、洋蔥同青椒塊快炒。醬汁酸甜醒胃,份量同稠度控制得好精準,緊密包裹住所有食材得黎,又唔會影響到魚柳外皮既脆度,必食!

無公害蕃茄肉丸湯 (跟餐)
無公害蕃茄肉丸湯 (跟餐)
聽個名以為係橙紅色既蕃茄湯,原來係有蕃茄塊、肉丸同木耳既清湯黎,材料豐富程度係似食餸多過飲湯。無公害以我理解係冇落味精,飲完唔會口渴,清清地都幾健康呀。

豆漿 (跟餐)
食辣野黎講我就覺得有杯野飲夾過飲湯喇。豆漿豆味濃郁,少甜,口感順滑。

除左主打既麻辣之外,推介大家試埋其他高質小菜,選擇多、誠意之作又可以解辣,一大班人黎聚餐都絕對唔會失望。我地埋單前已經諗定下次黎食咩喇~
$100 (Lunch)