2020-11-10 7129 views
好耐無食過韓燒,呢排突然好想食返,就去揀成幾年都無食過既漢和,對上一次食已經係好幾(定10幾?)年前,當時未有滿/喜/殿字派既放題,想當年出呢隻韓燒係人山人海,啲人排隊咁搶野食,時至今日,已經無悉日人山人海,但係環境舒服左,雖然裝修舊左啲,但都算乾淨,以前記得黑媽媽,呢家光猛左。入到去客人唔算好多,可能係平日星期二,放工7-9點晚市都只係坐大約一半多啲人。算幾舒服。始終都係少左班遊客。客人都多數係中年人,目測30幾至50幾最多,20幾歲既客人幾乎沒有,一隻手數得曬。野食方面,野飲就一個雪櫃放曬,比起時下既放題款式比較少,主要就啤酒、汽水、少量韓式汽水,我只係飲左金色罐既青島。肉就大部分都係醃好左既,食開日式燒肉可能會覺得咸,我就要揾生菜包住送,生菜好新鮮乾淨有蒜頭豆醬,疫情下去唔到旅行,就當自己去左韓國食啦其他既前菜有4款泡菜、辣白菜就唔係好夠味,蘿白睇落爭啲、無試,另外有罐頭菠蘿同水蜜桃、生菜,三文魚刺身(我老公話呢個刺身係要搶)、火灸三文魚壽司等等,另外就甜品有橙、西瓜、新鮮菠蘿、有椰汁西米布甸、奶凍俾你加阿華田脆脆,好味呢個奶凍食左2杯!其他仲有想食既豬腳薑,夠濃既可惜就覺得唔夠

有蒜頭豆醬,疫情下去唔到旅行,就當自己去左韓國食啦

食左2杯!

其他仲有想食既豬腳薑,夠濃既可惜就覺得唔夠辣,不過食左一大碗,另外仲有年糕、馬啼糕,三文魚皮,炒飯、時菜、拎返黎再煎熱佢更好食。

仲有韓式炒粉絲都ok,不過太飽了,食左少少,啲燒好左俾你拎既魚就好鞋,而糖水有渣喳同豆腐花,我兩溝無再加糖水。食落岩岩好唔會太甜,不過豆腐花就好唔滑。涼粉就無試了。

最後就有3款味既牛奶公司雪糕(朱古力、香芋同雲呢拿)同埋有碗棉花糖

食得好飽好滿足。雖然比起時下百花爭艷既放題,佢無疑係失色左少少,尤其係甜品同飲品(我老公話好耐未試過食牛奶公司既雪糕
)但係呢度就勝在舒舒服服自在地食野,又唔會計時趕你走,慢慢燒慢慢食都得~ 間唔時黎重溫舊時味道都唔錯。

漢和好似neway 80-90頭既集體回憶之一。希望個老闆都改善一下。其實有啲熱盤唔係太需要,啲炒飯、西蘭花仲有一舊舊唔知係煙豬手,完全唔需要放出黎,甜品可以引入返時下韓國多款雪糕、雪條、紅豆魚仔雪糕,唔好再放牛奶公司雪糕咁hea, 浪費左呢個場

飲品
生菜包燒肉