2007-10-27
Chocolux 的入圍係因為它的朱古力蛋撻($20;買四送一)!以其味道、體質、品牌名聲,我都覺得:廿蚊一隻蛋撻係over-priced!但因為其質地和味道幾得意,耐唔耐都會豪一次!直到我決定訂這兒的朱古力蛋撻作散水餅,知道其製作過程,就知道其成本真係幾高!我last day 那天,早上十一點致電訂四十個,下午兩點由同事取貨。店員告之,因為個爐唔夠大,要分兩批焗,所以要三點半至ready。店員再解釋,師傅十二點至返,所以製作需時,sorry 云云…!當下才明白,原來這可是手功製成品,難怪每天一點半後才供應,而且更是每天限量發售,皆因全部都係在店裡當日新鮮製作。難不得要如此定價!於是當天三點半,我親自打的去pick up,店員給我pack 的時候還是熱熱燙手的。因為等候packaging,我點了杯Tall Latte($22),邊飲邊等。店員醒目地送我一杯熱烤的朱古力蛋撻(成品)。好好味!好香滑軟的巧克力味道的蛋撻!Chocolux 的手工巧克力蛋撻,我會記得!
但因為其質地和味道幾得意,耐唔耐都會豪一次!
難不得要如此定價!
Chocolux 的手工巧克力蛋撻,我會記得!