2018-06-07 1128 views
最近食過蓮香棧覺得嘛嘛,今日誓要食啲正宗啲好味啲嘅懷舊圍村風味。一班人來到灣仔飲茶,食番幾個懷舊點心和圍村菜,都不知幾爽。【椒絲腐乳豬肉眼筋】呢個部位嘅豬肉炒起來原來係好腍滑,配埋較重口味嘅椒絲腐乳通菜一齊食,真係好味到不得了。【鹹鮮鎗魚蒸】用斤幾重嘅鎗魚係至理想。用鹽醃勻全身,風乾,鹽份滲入魚身,蒸出來就充滿鹹香味,而且仲保留魚嘅鮮味。【梅子酸菜蒸鱔】鱔蒸到剛剛熟,保持魚肉嫩滑。梅子和酸菜一酸一甜互相發揮作用,令魚味更為突出。【雞球大包】必食之選,大大個,雞肉燒賣包晒入去,啖啖肉。【沙薑雞腳】愛 “蒜”雞腳的人一定鍾意食。【山竹牛肉】、【乾蒸牛肉】兩款牛肉都有馬蹄,所以食落好爽口。【叉燒腸粉】皮薄滑。【枝竹豬肚】又爽又腍。全部嘢食都好有懷舊風味,而且好好食,完勝蓮香棧。

一班人來到灣仔飲茶,食番幾個懷舊點心和圍村菜,都不知幾爽。

【椒絲腐乳豬肉眼筋】

【鹹鮮鎗魚蒸】

【梅子酸菜蒸鱔】

【雞球大包】
必食之選,大大個,雞肉燒賣包晒入去,啖啖肉。

【沙薑雞腳】
愛 “蒜”雞腳的人一定鍾意食。

【山竹牛肉】、【乾蒸牛肉】
兩款牛肉都有馬蹄,所以食落好爽口。

【叉燒腸粉】
皮薄滑。

【枝竹豬肚】
又爽又腍。

全部嘢食都好有懷舊風味,而且好好食,完勝蓮香棧。
2018-06-03
Type of Meal