2017-05-08 638 views
同事建議到刻咖啡用膳,我最無最謂,食個港西午餐好呀。一別多月,環境依舊,但人臉全非。職員每個臉孔都非常陌生,還用普通話交談?已轉手了嗎?已被國企收購?耐心地在門口罰企 20 分鐘,終於安排到座位給我們,要急急點菜,lunch 時間短速又緊迫。青島忌廉湯?什麼的?千島忌廉湯?沙律醬湯?原來是青豆忌廉湯,真的弄得我們一頭霧水,哭笑不得。一坐低已看到支叉有污漬呢,我笑住禮貌地要求侍應換過支叉,誰知她居然黑面唔出聲亦無接過支叉,掉頭走去拿支新的遞給我,隨即行埋一邊大大力、嘭嘭聲收拾檯面碗碟,是我多心了嗎?感覺氣氛不良好。青豆忌廉湯,忌廉味霸道濃郁,質地滑滑,豆味清爽,幾好味喎,連辣椒仔都慳返。餐包,暖暖麥包外脆內軟加牛油好好食,雖然成舊牛油無溶過。香草羊扒意粉,羊扒 lamp chop?如何分別羊架及羊扒呢?點會著全熟架,少點牙力都唔掂,要耐心地趙多幾下先吞到落肚。Order 時都諗過要否叮噣要 5 成熟,誰知中伏了!您估中餐炆羊要全熟咩,西餐黎架。其實味道唔錯架,浪費了一件靚羊扒!無汁可撈意粉,白烚意粉無味,唯有撈芥辣汁,好攻鼻呀!但感覺好正,驚喜的配搭,好食!焗意大利菠菜雲吞,茄汁完全係

焗意大利菠菜雲吞,茄汁完全係 pizza 個茄汁,味道怪怪的,完全唔夾。芝士不香不甜,菠菜餡太少,食到皮食唔到餡,整體似食緊粉團,失敗。

牛角包,肥嘟嘟的牛角包都是第一次見,機乎無角的牛角包。凍都夠脆夠香,跟湯同吃也不錯。

煙豬柳意粉,我看漏眼嗎?不是豬柳,來的是片啊,情緒跌落谷底。份量真的有點細,多一部就差不多喇。感覺食緊咸肉片或硬午餐肉,沾上咸咸的醬汁就更重口味,立即捲上大量淡口意粉中和一下,可以接受得到。意粉用油撈過?滑就滑但油淋淋呢。蜜糖豆腍劈劈煮到過晒火,其中一條仲有渣呢,豆角及車厘茄就還可以。連廚房師傅都轉晒嗎?質數不及之前呢。

熱齋啡,樣子甜美吸引,氣味芬芳。但入口強差人意,水汪汪而味淡,欠缺油份及幼滑感覺,麻麻地。

同事見我食唔飽,慷慨地賜我一件小西冷,感激萬分,切都不用切,整件塞入口啦 ﹗比起煙豬柳片好食百倍,雖然同事 order 的 5 成熟西冷來的是 7 成熟,幸好不鞋不韌有咬口,牛味濃而有肉汁,滿意的。食飽飽著瘦妹埋單,竟然不懂廣東話埋單?要另一侍應翻譯。同事稱此餐廳好似係社企來的,但我覺得似國企多過社企,沒有一個是操流利純正廣東話啊。
青豆忌廉湯
熱齋啡
西冷扒
2017-05-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)