2023-10-09
📌 朱敏記桑拿菜 - 土瓜灣馬頭圍道103-105號新華大樓地舖🗓(8/10) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:講開土瓜灣美食,雞煲/火鍋我就首推「品記」,但講到酸菜魚/大排檔小炒/農村菜,我就會推介「朱敏記」。當日我係打緊🎱號風球,天文台仲話準備掛9號,我訂咗枱但都驚佢地唔開,點知老闆娘霸氣話1年365日咩風球都照開,型👍。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我都佢地餐廳算係咩菜系,因為大排檔小炒/東北菜/川菜/湘菜/農家菜/家鄉菜,佢地樣樣都有,而家等我同大家講下🔥味道先。豉椒炒蟶子王 - 呢度係4隻蟶子王嘅份量,蟶子王size好大隻,炒得好香好夠鑊氣,比出面坊間大排檔做得更出色。椒鹽九肚魚 - 呢個係我女友去親必叫之一,佢話出面食過咁多間椒鹽九肚魚,佢呢間係最好食,炸得又脆,漿又薄,九肚魚又新鮮,份量又多,無可挑剔。蒜蓉粉絲蒸吊桶 - 呢個就係我自己去親必叫之一,吊桶隻隻都新鮮大隻,墊底粉絲又多又索味,成個餸配啤酒一流。涼拌蓮藕尖 - 蓮藕尖唔係度度有得食,所以嚟親都會嗌,當係前菜又得,當係小食又得,蓮藕尖粒粒爽口,味道酸辣得宜,都係用啤酒好夾。醬油炒飯 - 呢個
🗓(8/10) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
醬油炒飯 - 呢個炒飯比出邊好多大酒家出色,個飯底炒得夠乾身,我最鍾意睇用匙羹「畢」起時,每粒好似沙粒咁流返落嚟,完全做到粒粒分明,成個炒飯亦唔會有過多油留喺個底度,真係功夫十足。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳有普通罐裝汽水,支裝啤酒等等。另外,佢哋仲有大0茶同大0樂,杯野飲份量仲多過一支大啤酒。
🍽環境:餐廳裝修就普普通通,因為始終係做街坊生意嘅大排檔,環境就一定唔係高級,但都叫正正常常咁啦,而且有時坐滿人都會幾嘈,不過如果怕嘈佢地仲可以book VIP房。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:餐廳老闆幾乎每日都會喺度,見佢同啲顧客有講有笑,做事亦親力親為,所以感染到啲員工都好親切,整體氣氛算唔錯。
💰💸價錢:當時咁食,叫咗5個菜,1支啤酒,1杯大0樂,埋單都唔洗$7️⃣0️⃣0️⃣,可能始終佢哋都係做街坊生意多,所以定價唔會話好貴。
🐲💬總結:因為呢間大排檔對我嚟講好就腳,而且食物質素高,最好仲要365日無休息,所以我都會周不時去幫襯。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️