2019-01-03 10 views
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!本應食完晚飯就已經好飽,點知行陣街試下衫,我未婚妻又突然叫肚餓。即刻search下附近有咩甜品鋪就去左幫襯呢間菓甜品。雖然聖誕,但都無坐滿。座位都輕動。我原本諗住只叫一杯咖啡就算因為真係仲好飽,點知夜晚係無咖啡,而低消係要叫至少一樣野,所以就我同未婚妻各一份甜品,而未婚妻當然成為既得利益者啦,哈哈!絲絲入心睇名唔知係乜,其實就係朱古力心太軟,焗得唔錯,做到外面脆口,一切開,內裡嘅熔岩就會流落下面嘅蝴蝶整瓜佢講笑!味道ok,連我怕太甜都食得到,個塊曲奇餅更加係亮點!不過要彈嘅係個雪糕,死甜又無奶味。特別一讚係頂聖誕帽,好得意!宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕利申我絕對不是嗜甜品的人,如果過甜我更是討厭,但係呢個甜品真係好得!首先講賣相,好明顯夠哂photogenic

絲絲入心
朱古力心太軟

宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕
利申我絕對不是嗜甜品的人,如果過甜我更是討厭,但係呢個甜品真係好得!首先講賣相,好明顯夠哂photogenic啦!其實今時今日social media太行其道,d食物要包含photogenic呢個原素真係基本。
味道,有兩樣野要pin point。第一係個抹茶jelly,一個成功嘅甜品係唔應該太甜,而呢個抹茶jelly起到個平衡作用,覺得甜咩?就咬番粒緩衝番。其次就係個窩夫,四周嘅邊係脆架!而中間就加左麻糬所以偏軟糯,一個窩夫有哂兩個texture,真係唔知佢點整,希望下次再番去都有同樣水準!而紅粒就係罐頭野,無乜好講,都正常嘅,唔通特登煲一煲紅豆咩。要彈嘅又係個雪糕。忍唔住問侍應係咩雪糕,佢答我唔係movenpick就走左去(因為menu有得單點movenpick雪糕),真係r頭!其實有無得話加錢upgrade個雪糕呢?做客最緊要有選擇呀嘛!
宇治抹茶麻糬窩夫伴雪糕

雖然我唔嗜甜品,但每次食完飯飽到上心口我未婚妻叫食甜品我都會話好,這大概是情趣吧。而有趣嘅係我都慢慢接受左甜品呢件事,只要間餐廳唔好太girly我就得架啦!哈哈!下次再回來吧!
2018-12-25
$70 (Dinner)
Celebration
Christmas