2015-05-19 523 views
剛在上海街買完野準備翻屋企, 六点幾鐘唔太肚餓, 諗緊不如去超市買餸翻去煮飯仔, 俾我見到呢間叫“楓”既外賣店有牛扒賣, 靈機一觸就諗甘早不如買塊靚牛扒返去煎算啦! 跟住買埋個沙律配杯紅酒就 perfect 晒!!楓雖然佢係一間小店, 行埋去雪櫃, 真心估唔到三個雪櫃居然內藏世界各地美食。雪櫃裡名除左安格斯牛扒外,仲有各式各樣既生蠔, 西班牙風火腿, 甜品, 飲品, 日式刺身, 泰式生蝦, 陳架上仲有日式拉麺, 調味料, 連幾支日本威士忌酒!! 真係估佢唔到!! 花多眼亂到一時唔知今晚食咩好。店員見我淨係掛住左影右影, 乙問我想買咩食? 我話想要份沙律同牛扒, 加個甜品甘啦。。。佢問一些基本口味要求後,幫我執左以下三款美食翻去自己整--1. 沙律杯18元-五種本地水耕蔬菜呢個沙律集合左本地五種新鮮既水耕蔬菜, 綜合黎講蔬菜好清甜同爽口,食得出非常新鮮, 沙律杯內面杯已包含一包日本芝麻沙律醬, 返去直接混醬就成為一道北非常健康的雜菜。其中混有火箭菜, 令沙律無甘單調,帶苦澀反而更有口味, 。 係附近翻工每日黎一杯會好健康 車厘子Juice 寫住擁有檸檬的五倍維他命 c ,飲落去帶酸, 維

1. 沙律杯18元-五種本地水耕蔬菜

車厘子Juice 寫住擁有檸檬的五倍維他命 c ,飲落去帶酸, 維他C  嘛!預左酸酸地。
美國安格斯西冷牛扒90蚊
店員問我中意食咩口感既牛扒--- 我要易煎, 肉質要夠靭度,唔中意軟淋淋無彈性既和牛口味, 佢推介左呢隻美國安格斯西冷牛扒。 煎牛扒既技巧也會好影響食感。
楓既西冷牛扒肉味好濃,有含豐富纖維, 用刀一砌就軟易切開, 店員教路不要將圍邊的肥膏剪走, 鍋燒熱後, 應先將四邊的天然牛脂煎香,煎乾, 然後每邊牛肉用中火各煎一分鐘, 上碟時灑上岩鹽和黑椒便搞掂。這種煎法才能保持牛肉的原始香氣, 肉汁才能被四邊牛脂鎖住。大家睇下我這個成品就知呢個技巧有幾work!
 煎牛扒既技巧也會好影響食感。
3.木糠布丁芝士蛋糕 9蚊
見9蚊舊甘抵食,買左两舊返去嘆。呢個木糠口感很特別, 軟芝士味好濃, 咬下去居然像海綿蛋糕甘鬆軟, 沒傳統芝士蛋糕的硬, 睇佢既用料就知無偷工減料,好味,值得一試
4. 紙包每款 9元
另外再買左一個大大隻 beauty 既雜果味, 貪靚一定要飲, 飲落去好清甜, 令人心情愉快。
其實楓真係有好多高級食材, 出去想食好野又怕貴,得閒黎楓逛下實有心水, 我的下一個目標係 -煎鵝肝!
2015-05-18
TakeAway
$144 (Dinner)