2016-01-21 521 views
早前系Facebook 見到119 station 系深水埗開左分店,而朋友又有興趣試,於是就拿拿林訂位啦。呢間店似乎好受歡迎,小妹19:00左右到已經見到門口企滿晒等位既人。深水埗分店以礦場為主題,裝修大多以木為主,店入面可以見到好多燈膽~話明有好多燈膽,佢地有d飲品都有用到燈膽黎盛載,夠晒特別 呢款名為Edison Dream ($48), 有柚子同蘋果味簡。圖中系蘋果味,佢其實系梳打黎既,入面有切到好細粒既蘋果肉🍎 飲落去覺得冇咩蘋果味,只系飲到梳打水味,有少少失望另一款飲品系Smoothie Light ($68), 有芒果同士多啤梨味。份量都幾多,兩個人share會好d~~~小妹簡左芒果味, 燈膽入面裝既系梳打水,倒插系一個高身杯度混合smoothie 一齊飲。對比起上面既蘋果梳打,呢個就好飲好多,芒果味好濃我地叫左一個豆腐牛肉燉煱($88)。入面有菜,牛肉,菇同豆腐~其中菜佔既比例最多。D牛肉得三舊,不過都幾大舊嫁~但系佢真系好韌,好難咬個湯就辣辣地,有d咸同埋好似落左好多胡椒粉咁😥😥 呢個系芥蜜炸雞($58)。外皮炸得脆口,雞肉亦都幾鮮嫩,配蜜糖芥末醬好惹味不過略

話明有好多燈膽,佢地有d飲品都有用到燈膽黎盛載,夠晒特別
Edison  Dream

Smoothie  Light
豆腐牛肉燉煱
個湯就辣辣地,有d咸同埋好似落左好多胡椒粉咁😥😥
芥蜜炸雞

不過略嫌醬少左d.....
國民烤豚肉
主菜叫左呢個國民烤豚肉(半份$128 全份$188),可以選辣度。圖中系半份同小辣~~盛載既器皿系"鐵鏟"黎,完全符合晒礦場既主題

店員上菜時會同我地講煮到佢有煙出就可以撈勾佢食~豚肉尚算入味,但又系有少少韌🤔🤔豆腐冇咩味,食落口只系食到辣味~~~ 小妹覺得呢道菜最好味既系d泡菜🙈 有少少後悔簡左呢個🙊🙊🙊

呢度既裝修同盛載器皿夠晒創意,但食物味道其實就只屬一般~試一次就夠了.......
2016-01-20
$200 (Dinner)
Smoothie  Light
芥蜜炸雞