2021-12-07 2396 views
老外未識到,不過上海菜就食到嘅😍位於朗豪坊4/F嘅 十十川滬料理 @1010mala ,一方面保持上海招牌菜,另一方面創新Fusion菜式,傳統客人同年輕人都吸引到。[招牌酸菜魚🐟🥘 ]-好香的花椒,地道風味,辣度剛好(order小辣),採用鱸魚,魚肉鮮甜嫩滑,無預先醃製,非常新鮮。[紅糖粑糍🍯🫓]-食得川菜我認為係必食,因為辣完好似係要甜返,味覺先中和返🤪 呢嗰紅糖粑糍唔太糖,只有淋上去的少少糖漿,不過十分煙韌綿綿,我中意🥰🥰🥰必試小籠包嚟講,一次過滿足晒三個願望,試勻三種最熱賣同特別小籠包🥟 [鮮肉小籠包🍖 ]- 經典口味,無得挑剔,皮靚汁多; [酸菜魚湯小籠包🐟 ]- 用龍躉魚片做餡,魚汁鮮甜,肉質結實,酸菜魚湯令你好似食緊酸菜魚菜式咁,一時忘記原來是小龍包了。[沙沙小籠包🍫 ]- 你或會估係咩沙? 無錯,就係豆沙同麥提沙組合,甜甜蜜蜜軟綿綿,原來是甜品🍮 [紅油抄手🌶 ]-試咁多間餐廳,呢間數一數二,皮薄,菜肉比例平均,多蒜蔥而且紅油極香😻 [紅燒肉醬油漬蛋粢飯🐣🍘]-蛋非常出色! 係鹹蛋黃,醬油亦配搭得好好。[麻辣牛肉京蔥粢飯🐮🍙]-未有預期咁好,京蔥不是想像的日本那種原段
老外未識到,不過上海菜就食到嘅😍

招牌酸菜魚

[招牌酸菜魚🐟🥘 ]-

[紅糖粑糍🍯🫓]-
食得川菜我認為係必食,因為辣完好似係要甜返,味覺先中和返🤪

鮮肉小籠包

[鮮肉小籠包🍖 ]-
經典口味,無得挑剔,皮靚汁多;

[酸菜魚湯小籠包🐟 ]-
沙沙小籠包

[沙沙小籠包🍫 ]-

紅油抄手

[紅油抄手🌶 ]-

紅燒肉醬油漬蛋粢飯

[紅燒肉醬油漬蛋粢飯🐣🍘]-
蛋非常出色! 係鹹蛋黃,醬油亦配搭得好好。

[麻辣牛肉京蔥粢飯🐮🍙]-
未有預期咁好,京蔥不是想像的日本那種原段粗條,而是切碎的蔥粒。不過牛肉爭取返少少分數,飯亦綿密,水分剛好。

四川麻辣擔擔麵

[四川麻辣擔擔麵🍜]-
飄香!麵身彈滑,非常高質素。

[鮑魚撈麵🍝]-
冷伴感覺,爽脆口感,辣味同花椒香好出,乾葱令道菜生色不少。

養生桃膠酒釀丸子

[養生桃膠酒釀丸子🍡 ]-
桃膠,桂花,糯米,小丸子,組合配搭得宜,不過可以再甜少少🧊

雜莓爆珠•冷泡洛神花茶

[雜莓爆珠•冷泡洛神花茶🧋🫖]-

非常有趣,原本兩支嘢飲mix在一起,杯底喺甜度爆燈的雜莓醬汁+爆珠,倒入酸酸的冷泡洛神花茶,味道神奇中和了。而且可以配合不同客人的喜好程度去控制分量。👍🏻👍🏻👍🏻

招牌酸菜魚
鮮肉小籠包