2023-06-05
見身邊朋友都去左台灣食好野 我唯有係香港都買地道台灣外賣過下口癮😋 五斗米係上環一間台灣外賣店 食材醬料堅持係台灣進口 係正宗台南風味🇼🇸招牌雙人套餐好抵食 自選2款麵飯 滷水拼盤 肉燥青菜 九份芋圓 珍珠奶茶同冬瓜茶~ 我哋三個人食 驚食唔飽 仲叫咗啲小食😋招牌雙人套餐$238原汁牛肉細麵湯底甘鮮濃香 睇個顏色就知濃郁🍜 牛肉好多舊 入味軟腍 細麵滑溜掛湯 仲有酸菜新鮮爽脆🙌🏻滷雞腿肉燥飯肉燥用上半肥瘦鮮豬肉 味甜油香 滿滿既肉燥撈飯食岩岩好🥰 原隻雞腿肉質軟腍 啖啖肉 好入味~滷味拼盤滷水汁香濃 滷得入味 帶甜唔會過鹹 百頁豆腐爽彈入味 煙靭Q軟 好少係香港食到滷貢丸同滷花枝丸 口味好地道肉燥青菜青菜配埋蒜蓉肉燥變得冇咁寡 爽口🥬九份芋圓芋圓份量超多 煙煙韌韌 仲有粒粒芋頭 糖水底唔太甜 對我黎講岩岩好🙌🏻珍珠奶茶好欣賞凍飲唔會加入好多冰粒 味道唔會沖淡左 珍珠Q彈🍼冬瓜茶清甜 消暑一流❄️玉米起司蛋餅 $39蛋餅加上芝士玉米 蛋餅加上半融芝士冇得輸 仲有拼絲效果 襯熱食一流🧀滷蛋 $10 滷得入味 滷到蛋入面都有滷水味🥚滷雞髀 $30炸物拼盤 $58炸物即叫即炸 炸得酥炸唔油膩 叫
招牌雙人套餐$238
滷蛋 $10
滷得入味 滷到蛋入面都有滷水味🥚
滷雞髀 $30
炸物拼盤 $58
炸物即叫即炸 炸得酥炸唔油膩 叫拼盤就可以咩都食啲 有鹽酥雞 百頁豆腐 甜不辣 花枝丸✨加入適當嘅調味 鹽酥雞仲保持嫩滑 甜不辣煙煙韌韌有咬口
台灣直送黑糖花生麻糬 $32
黑糖麻糬皮包住滿滿花生醬 花生味濃郁 推薦🥜
麻辣醬 $55
朋友好中意食辣 所以老闆麵介紹左新出既麻辣醬比我地🌶 用左台灣直送既台灣辣椒 蝦米 花椒等自家炒 麻香火辣 用嚟整拌麵或者麻辣鍋都正😋
係香港小店食到正宗台灣味道 價錢又唔貴 必定回訪🤤🤤
五斗米