2019-06-28
早兩日放工,老婆話好想食芋圓。於是我話去太子到買返屋企煮「有睇之前食評」太子我推介過一間。咁竟然食得芋圓不如搵下台灣野食啦,咁先夠味道麻。無意中睇到尼間台灣野,係香港食台灣野好難有當地味道(特別係嚕肉,點做都唔似)。不過尼一間我覺得係最有台灣味!小店都有2人同4人卡位,環境乾淨企利!雖然人手唔多,不過服務,落單,都好快同有禮!我地就叫左牛肉面,鹽水雞套餐,三杯杏鮑姑同蘋果紅及蜂蜜綠。首先牛肉面,估唔到牛肉又香又淋,好食又有牛味!麵條都有驚喜,彈牙。而個湯就覺得油左少少,味都夠!整體係幾好食!鹽水雞,好有台灣味道!(西門野萬國隻味),如果味道重手D仲好,因為送飯會更加好!套餐送埋嚕肉伴菜!個嚕肉就係台灣味道!! (後悔冇叫嚕肉飯)!!三杯杏鮑姑!! 正!!有獲氣即炒!惹味又香!好好食。兩杯飲品都比預期好,唔會太甜又有本身既茶味!最後仲送埋芋圓做甜品!(應該係自家制、因為好有QQ既口感!)成餐飯$179 好抵食,又有質素!希望下次去都保留住!值得推介呀!!
咁竟然食得芋圓不如搵下台灣野食啦,咁先夠味道麻。
我地就叫左牛肉面,鹽水雞套餐,三杯杏鮑姑同蘋果紅及蜂蜜綠。
三杯杏鮑姑!! 正!!有獲氣即炒!惹味又香!好好食。
兩杯飲品都比預期好,唔會太甜又有本身既茶味!
成餐飯$179 好抵食,又有質素!
希望下次去都保留住!
值得推介呀!!