2022-02-14 749 views
係灣仔想食船麵又唔想排長龍,除左米芝蓮個間外,最近發現大王東街都有間睇落好地道既泰國餐廳,當然仲有船麵食𠻹餐廳裝修好有泰國地道色彩,簡簡單單一張木枱,用上泰國好出名既茶葉罐裝住d餐具,重點當然係泰國船麵不可缺少既調味料套裝泰式船河見到咁深色既湯底即刻好期待,先飲啖湯,濃郁得帶點甜味,一碗揀左河粉,另一碗揀左金邊粉,河粉係泰式好闊個款河粉,掛湯一流,每碗仲有豬肉丸同豬肉片,粉既份量都唔少,好味又飽肚豆瓣醬炒通菜普通一碟炒通菜,加左豆瓣醬一齊炒,幾惹味,但$78同一碗船河同價,我就覺得有點不值如果船麵癮發作又唔想排好耐隊,呢間絕對可以止止癮,價錢平一截之餘,坐位都無個邊咁迫夾,鍾意食船麵既朋友又可以有多個選擇啦

泰式船河

豆瓣醬炒通菜