2020-01-21
一向都好鍾意越南菜,米紙卷法包生牛河,諗起都想食😋只要一諗起越南野,就即刻聯想到越潮,佢係一間會令人掛住既餐廳😂唔小心短時間內食咗兩次添越潮都有相當嘅歷史,裝修舊式似茶記,但食物絕對會令你刮目相看😚最推介一定係炸蝦餅!唔使解釋直接嗌一碟啦一定唔會後悔,佢唔係嗰啲個皮勁脆,會食到口都損嗰隻😂之後推介越式法包,入面包住醃過嘅蔬菜絲、扎肉、青瓜蕃茄,一流😋😋之後再食沙嗲串燒,揀咗全雞,好味唔嚡口 (第二次食兩個人食唔晒六串,然後侍應姐姐俾我哋嗌半份三串😍)仲有食咗咖喱雞蒜蓉包,點咖喱食真係惹味到盡頭😭眨吓眼就食晒仲有嗌左香茅三寶飯同春卷,香茅雞翼豬扒就比較普通可以唔使嗌,春卷炸得香口,用生菜包住食啱啱好最後再食埋越南蒸粉卷,佢同出面粉卷嘅樣唔同,似粵式腸粉,食落煙煙韌韌,但味道冇乜特別同埋有啲油餐廳係越南人開,所以都係正宗越南菜,呢度嘅菜式令我成日都想返嚟食😝仲有不得不提佢加配嘢飲都係十幾蚊,有椰汁冰青檸梳打都好抵
最推介一定係炸蝦餅!
仲有食咗咖喱雞蒜蓉包,點咖喱食真係惹味到盡頭😭眨吓眼就食晒
仲有不得不提佢加配嘢飲都係十幾蚊,有椰汁冰青檸梳打都好抵