灣仔人多, 想找間可以同朋友坐得耐, 又寬敞的地方不多, 想起朋友介紹前身名為三里屯的地方, 有間好大間的The Trafalgar brewing company, 有露天的坐位, 也有室內坐位, 好大, 我們三個人, 可以坐寬敞的卡位, 面向很大的Projector正播放球賽,好有氣氛, 看見餐牌的SET DINNER非常吸引, 點了兩個餐分別係”炭燒紐西蘭肉眼扒 HK$158” 及”香煎三文魚扒配香檳汁”HK$148” , 再散點了一個”白酒煮雜錦海鮮”,先有頭盤係香濃的”鮮蕃茄湯”, 好似用新鮮蕃茄打製而成, 旁邊還有一支好長的麵包條點湯, 另外頭盤還可選擇”地中海雞肉沙律” , 雞肉好厚身, 啖啖肉, 沙律蔬菜新鮮, 爽口。主菜送到, 炭燒紐西蘭肉眼扒, 旁邊有薯角, 一咬肉眼扒, 有豐富的肉汁流出, 而且面見到炭燒的間紋, 食到燒焦的香味, 同肉汁味道好夾, 而且MEDIUM RARE 熟度剛好, 之後再上了香煎三文魚扒配香檳汁, 三文魚扒厚切, 中間好腍身, 而且完全唔腥, 配以特色香檳忌廉汁. 非常恰當, 香檳清醇的酒香味, 帶出魚的鮮甜味道。感覺好新鮮的烹調手法。另一
看見餐牌的SET DINNER非常吸引,
鮮蕃茄湯
炭燒紐西蘭肉眼扒
之後再上了香煎三文魚扒配香檳汁, 三文魚扒厚切, 中間好腍身, 而且完全唔腥, 配以特色香檳忌廉汁. 非常恰當, 香檳清醇的酒香味, 帶出魚的鮮甜味道。感覺好新鮮的烹調手法。另一獨特就係MESH POTATOES, 內溝了忌廉, 用新鮮薯仔打糷而成, 食下還有一粒粒細薯仔粒,好香甜。
香煎三文魚扒配香檳汁
最後品嚐白酒煮雜錦海鮮Mixed Seafood Gambas $176, 好有份量一大盤上台, 側邊圍著青口, 中間還有魷魚、蝦、魚肉,每一啖都食到白酒香味。最新鮮都莫過於魷魚, 好彈牙, 因厚身, 食耐去還有鮮甜的魷魚鮮味道。
白酒煮雜錦海鮮
到了尾聲的餐飲同甜品, 係藍莓 cheese cake, 為今晚豐富的晚餐劃上句號, 好滿足呀, 超值大份抵食。
藍莓 cheese cake
Other Info. : 店內有一對亞洲Twins的男侍應, 好有禮貌的招待, 所以千期唔好誤會同那個下單, 或誤會認錯剛才同你講過之類呀! 哈哈 ...
2015-08-20
$175 (Dinner)
鮮蕃茄湯
白酒煮雜錦海鮮