2023-03-17 1406 views
不知不覺已經隔咗段時間無去 {御名園} ,早幾日家人話想去依間酒樓飲茶食吓小菜,那又可以從回舊地,回想起嘅美味點心同中菜。酒樓裝修雅致,地方闊落,枱同枱之間唔會擠迫,覺得有空間感,環境舒適,無一般酒樓咁嘈。餐牌上都有好多選擇,巧手點心、即蒸腸粉、生滾煲仔粥、香噴噴煲仔飯、炒粉麵飯、出爐燒味、燉湯、涼拌小食、田園青蔬、手工甜品、皇牌套餐等等,種類非常多。乾蔥頭抽文昌雞  (半隻)  $128雞肉夠滑爽口,頭抽好入味,肉質軟嫩,雞味香濃,沾上蔥油醬一齊食,味道與別不同,很美味。乾炒安格斯牛河    $98碟牛河一到,已經聞到好香,用咗秘製豉油同葱頭炒到香噴噴,牛河沾滿醬汁,但一啲都唔油膩,加上河粉特別滑溜,都忍唔住大口大口咁食,到戲肉安格斯牛,更係又嫩又滑,牛味好濃,面層舖上蛋絲,讚!精品黑豚叉燒皇    $78每一塊叉燒都幾厚,用上黑豚高品質,所以肉質非常鮮嫩,啖啖肉無筋,肉味香濃鬆化,好焦香,仲充滿肉汁,覺得係好好味嘅叉燒,食完滿足晒。沙參肉竹燉山斑魚湯    $33.8依款御善養生燉湯,個燉盅熱騰騰,打開蓋已經聞到香噴噴,飲到山斑魚同沙参肉竹既清香,以及唐排、雞肉
乾蔥頭抽文昌雞  (半隻)  $128
乾蔥頭抽文昌雞 (半隻)

乾炒安格斯牛河    $98
乾炒安格斯牛河

精品黑豚叉燒皇    $78

精品黑豚叉燒皇

沙參肉竹燉山斑魚湯    $33.8
依款御善養生燉湯,個燉盅熱騰騰,打開蓋已經聞到香噴噴,飲到山斑魚同沙参肉竹既清香,以及唐排、雞肉既肉味,好足料既燉湯,湯頭清徹,味道鮮甜,順喉清潤。
沙參肉竹燉山斑魚湯

避風塘蝦餃    $34.8
依個係新款式,炸咗嘅蝦餃,蝦肉保持到爽滑彈牙,外皮好香脆,灑上炒過嘅椒鹽、辣椒同蔥,食落非常惹味,必吃!
避風塘蝦餃

鮮味蝦餃皇    $34.8
大大隻蝦餃,外皮唔會太厚,餡料飽滿,蝦肉好多,爽口彈牙,鮮甜美味。
鮮味蝦餃皇

極品花膠灌湯餃    $34.8
又係超正既點心,原盅烹製加入左花膠嘅灌湯餃,餡料仲有帶子、蝦仁同埋鮮蔬,優質花膠軟綿綿又爽口,真係滋補又養顏既點心。
極品花膠灌湯餃

豉汁蒜蓉蒸排骨    $26.8
好大粒嘅排骨,而芋頭就吸入晒排骨嘅肉汁,排骨濃香鮮嫩,好惹味。
豉汁蒜蓉蒸排骨

海皇醬蒸鳳爪    $25.8
鳳爪整得好入味,調配海皇醬恰當,香辣味突出,食起嚟軟軟淋淋,膠質感重,醬料入味,好吃。
海皇醬蒸鳳爪

蟲草花濃湯鮮竹卷    $26.8
有埋蟲草花即刻 Level up!鮮竹卷內有豬肉、冬菇、竹筍、蔬菜,餡料都非常入味,口感爽脆鮮甜。
蟲草花濃湯鮮竹卷
2023-03-16
Type of Meal
Lunch
乾蔥頭抽文昌雞 (半隻)
乾炒安格斯牛河
精品黑豚叉燒皇