2019-05-15
4月份仲凍凍地心思思就想去打邊爐, 仲想食麻辣鍋。尖沙咀真係令人又愛又恨, 勁多野食, 但食咩都好一樣9萬幾人排隊, 好彩朋友夠醒目打左電話BOOK位。到步就即刻可以入去坐。朋友話呢間火鍋店既湯底係最正, 又可以飲埋落肚。首先揀左鴛鴦鍋先, 宜家仲有優惠就係$1鍋底, 雙拼湯係+20蚊咋。最鍾意飲雞湯既我點左: 木耳雞湯+麻辣湯小辣呢個渾醬兜幾得意, 我唔知用得岩唔岩, 分開2邊放, 好方便, 唔會浸到D莞茜太咸。座位坐得好舒服, 空間夠闊。冷氣岩岩好, 有D火鍋店食一陣就好大煙同好熱。最中意將鴨血加落去麻辣湯度, 無得輸。試下好有特色既五色小籠包, 寫住推介, E, 原來係用左唔同既材料去搓小籠包皮, 入面仲好大舊豬肉, 熱辣辣食, 好味喎。最欣賞係黑松露個款, 勁香蜂巢凍豆腐放去麻辣湯底度吸哂精華, 辣得好過癮主打重點: 盛肉拼盤有羊肉,豬肉同牛肉, 我唔食羊肉既, 不過朋友話好味喎。同埋份量都好多超大隻加拿大桶蠔, SIZE好似手掌甘大,放入去木耳雞湯度索哂D湯味又唔會縮水,肉厚鮮味!勁正海蝦, 我想講係新鮮到驚, 好大隻, 我點會唔叫, 又夠哂厚肉。
朋友話呢間火鍋店既湯底係最正, 又可以飲埋落肚。
蜂巢凍豆腐放去麻辣湯底度吸哂精華, 辣得好過癮