2022-08-14
經常都會經過佢門口,終於有機會試下,乜都唔講住先,首先,回頭率1000% 居酒屋風格嘅小店,除左串燒,佢地仲有天婦羅以及其他小食,用餐時間並無限時,於是我地就由餐牌第一頁開始,慢慢一版一版咁叫我地想食嘅野,真係好似喺日本咁,少少地逐樣逐樣慢慢嘆利申:我地唔只食左咁少野,呢度只係少部份,當日係食到飽飲到醉嘅見到佢都好多沖繩風嘅食品,啤酒亦都係沖繩代表 Orion 亦都先試下一樣 沖繩風嘅小食,白粟米。 甜到係近乎難以相信,盲測的話根本唔會相信係粟米雞料理,除左叫一啲「大路」啲嘅野之外,特別仲叫左「雞心血管」同「雞子」串燒,雞心血管比想像中好食,有咬口,好似食緊無肥糕嘅大腸咁,打邊爐雞子就食得多,串燒比較少,感覺其實差唔多不過就再香啲,特別一提佢最尾黑色果粒,係竹絲雞子,記得試下呀!食過串燒,轉戰「其他」,佢個「乳鴿髀」,係真係無得彈,完全唔係想像中咁,佢係有少少好似油封鴨嘅感覺,肉唔係乾同well done,而家非常juicy ,非常出色最後去到天婦羅,叫左「紫蘇明太子」同「溫泉玉子」,本身以溫泉玉子係好似 scotch eggs 咁,點知又係意料之外,未食過咁樣嘅炸蛋,質感超正紫蘇葉明
見到佢都好多沖繩風嘅食品,啤酒亦都係沖繩代表 Orion
紫蘇葉明太子,始終係成大舊明太天,係會咸左啲,但係炸野加紫蘇嘅甜香,送酒無問題喇
香港食高質嘅日本野,特別係串燒,大部份都係面對同一個問題:價錢。夜見亦係一樣,但係雖然唔平但係絕對對得住個價,我一定會再去