2007-12-07 27 views
受母親大人所託外賣蛇羹返屋企~本來我想順便堂食作為晚餐的,但路經母親大人幫趁開靖遠街那間蛇王如昨晚係全埸爆滿,清一色又係全部猛男,咁我想坐得舒服一點慢慢嘆,結果屋企人話大明里這間蛇王海都照殺~hahah咁用了10-15mins拐了個大彎來大埔墟麥記後面這間蛇店了。咦!?這舖位比靖遠街那間寬敞得多喎!都有十幾至廿個位我估...(當時忽然塞翁失馬因而有點沾沾自喜。well~都未食!)好喇!到正式開餐...原來有套餐A、B、C、D!(冇記錯套餐就一律$40~每個套餐當中相同的就係五太史蛇羹、糯米飯及蛇湯。)<--套餐當中蛇羹係屬於menu中的細size細size($26)=普通家用飯碗size大size($39)=出面食雲吞麵的大碗同行的揀了A餐~其中一個餐跟油菜;最記得C餐係有點唔同…零零舍舍係蛇膽酒!我齋聯想都怕怕。而我就揀menu中的大size蛇羹和糯米飯。($39+$15=$54)因為細size+糯米飯=(26+15=$41)<--其實與套餐所差無幾,因為但凡堂食蛇羹不論大細都會附送蛇湯因為早個幾星期我就在旺角上海街的蛇王源幫趁過(可參考舊評),所以心中就會禁不住將兩

好喇!到正式開餐...

細size($26)=普通家用飯碗size
大size($39)=出面食雲吞麵的大碗

因為早個幾星期我就在旺角上海街的蛇王源幫趁過(可參考舊評),所以心中就會禁不住將兩者有所比較。

講蛇羹質感,大埔這間正如樓下那位台柱kc所言係屬於杰。慶幸唔係開生粉水開到杰晒~只係杰得夠。過了火我就很怕…因為不論食中餐西餐總有d食肆開得很冇技巧可言

講蛇羹色澤用料,大埔這間又不錯~幾夠味!即使與我上次在旺角食一樣食到落底有幾粒胡椒粉的黑點點…但慶幸又冇我上次在旺角食渴得像沙漠。

講蛇羹裡的蛇肉,大埔這間蛇羹當中混了幾塊雞肉…慶幸沒礙事影響味道~因為鞋鞋咁像湯渣咁我就當作雞胸肉照吞架喇!而且昨天食時蛇肉當中混了兩條像魚骨的0.5cm&1cm蛇骨。咁蛇肉的質感係嫰嫰滑滑像雞腿肉咁~亦有點像食魚…但會係魚嗎?放心~應該唔會!因為蛇羹除了沒腥味,況且平日我係嫌腥唔食熟魚只食魚生的。

至於旺角的蛇羹係沒混有雞肉~整碗齋蛇肉。冬菇及木耳的配料就不及大埔多~羹的顏色亦較淺。但反而旺角那間用到的蛇肉我又幾鍾意,真係幾有嚼勁…啅啅下真係幾buy!我諗睇返旺角那食評的相同這次比就會較明。

蛇羹講晒就講蛇湯。蛇湯的味道竟然聞落有點像鹿茸feel~但飲落味道又有點像當歸!但母親大人過後同我講似白朮多d…

糯米飯這裡又唔錯喎!有蠟肉蠟腸,但飯又沒有太油,糯米質感又煙煙韌韌咁~抵得旺角多耶!

昨天食時就共有三位50才的太太~其中一位與我搭枱…閒談時她提及過我幫趁開那間就轉了老闆不及過往好食,有機會我都希望試。反正順開路倒沒所謂~試過就心息嘛!

昨天那位中年男職員真…識講笑。約略記得佢係著住對水鞋走來serve我介紹食乜(我估佢在裡面廚房忙完出來抖氣)~佢老粗很豪在場人人都聽到講話:見妳咁靚女大碗裝多d俾妳啦!結果佢履行所言真係滿到要瀉。搞到冚世界望真想捐落枱…除了多謝佢咁樣豪俾我,我亦會覺得佢識做生意,因為我生面口第一次幫趁佢咪口甜舌滑想keep多d客囉!hahah~賣口乖係男人的天性!^^v

二人共:$9x