2023-02-23
香港越黎越多燒烤店,無乜舖頭做到備長炭燒製🪵 成本高又考功夫,但係黎呢間銅鑼灣燒鳥店就可以食到!除左可以令食材吸取炭香味之外,更容易鎖住肉汁,保證雞肉夠嫩滑。咁有誠意既小店,價錢又親民,十分推薦比大家🌟餐廳裝修行工業風,以水泥牆身為主,牆上掛有霓虹燈,加左節奏輕快既音樂,比人一種型格causal既感覺~ 雖然係燒鳥專門店,不過呢度既串燒款式有好多選擇,仲可以揀牛肉﹑豚肉﹑海鮮﹑野菜等待,仲有多款無酒精/酒精飲品,適合同朋友黎食下串燒﹑飲返杯🍻 Sapporo生啤仲有買一送一添,好抵飲!前菜♢ 🔥煙燻雞火腿他他 $88/份呢道菜其實係生雞肉黎😂 唔係度度都食到架,必試!聽到可能會覺得抗拒,但係味道有驚喜咼😳 餐廳將日本雞胸肉壓成餅狀,做左殺菌處理,令人食得放心。雞肉煙燻過後幾香口~ 用紫菜包住雞肉他他﹑京蔥同香蔥,口感更加豐富。♢ 🍞雞肝醬多士(2人份) $48/份店內自家製既雞肝醬,雞味濃郁,質地幼滑,配埋烘過既多士同花生碎,香口惹味!♢ 🥔薯仔沙律 $68薯仔蓉口感軟綿綿,加左少量蟹籽增添口感。沙律上有粒溏心蛋,蛋香十足,非常滑溜。燒肉 (⭐️必試)♢ ⭐️熟成雞腿肉 $42/串肉質肥美
前菜
♢ 🔥煙燻雞火腿他他 $88/份
♢ 🍞雞肝醬多士(2人份) $48/份
♢ 🥔薯仔沙律 $68
燒肉 (⭐️必試)
♢ ⭐️熟成雞腿肉 $42/串
肉質肥美,雞皮香脆,肉汁滿滿,超滿足!
♢ ⭐️免治雞肉棒 $38/串
口感軟綿綿,加左雞軟骨更有咀嚼感,燒汁好香口,配上日本生雞蛋更滑溜!
♢ 雞皮 $58/2串
味道鹹香,炸得好脆口!
♢ 雞腎 $36/串
份量有6粒咁多,煙韌有嚼勁。
♢ 雞軟骨 $58/2串
燒到脆卜卜,用黑椒同鹽黎調味已經好夠香。
♢ ⭐️提燈 $42/串
初次挑戰提燈(母雞卵巢&輸卵管),口感似黏口既半熟蛋黃咁,而輸卵管部分幾有咬口。
♢ 鹽燒A4和牛三角腩 $68/串
和牛肉質嫩滑,炭燒後充滿油脂香氣。
♢ 味噌松板豬 $34/串
肉質肥美,點少少沙律醬更加正。
♢ ⭐️豚肉紫蘇卷 $34/串
用薄切豚肉包住紫蘇葉好有心思,幾鍾意紫蘇既香氣,必試!
♢ ⭐️豚肉鵪鶉蛋卷 $38/串
豚肉同鵪鶉蛋又幾夾,加埋沙律醬同柴魚片,味道似章魚燒。
♢ 豚肉牛油果卷 $38/串
牛油果沾上豚肉油脂幾特別,加左紫菜絲點綴。
海鮮
♢ 🦐海老卷 $48/串
用薄切豚肉包住新鮮蝦肉,超有心思,有驚喜!
揚物
♢ 🍗甘口嘉美雞全翼 $48/隻
巨型雞全翼,抵食之選!嘉美雞肉質嫩滑,炸得乾身,無咩油份。
甜品
♢ 🍨最中餅 $38/份
甜品賣相100分💯 最中餅好似威化餅咁脆口,加埋紅豆同綠茶雪糕,簡直係絕配!
♢ 飲品🍻
Highball $48 ‧ Whisky味濃郁,咁大杯好抵飲!
日本柚子烏龍茶 $42 ‧ 烏龍茶香中帶有柚子味,口感清新。