2017-03-15
懶洋洋的星期六下午,的起心肝去九龍城行一行,搵啲美食醫一醫肚,經過聯發茶餐廳,想不到一間外表看似平凡的茶餐廳外邊係需要排一陣隊先有得入內進食架叫咗個快餐、特餐加多碗叉燒飯個炒蛋真係冇得頂,生熟比例好好,咬落好軟滑,又有少少,而且蛋味十分之濃郁,對蛋冇乜研究,但係我知道應該用啲比較靚嘅蛋炒出嚟先咁有蛋味!至於片多士(厚多士,因為真係幾厚身呀嘛 )上枱嗰時,本來我見佢咁厚有點擔心,怕外面脆,裏面其實幾韌。食落先知呢個擔心其實係多餘嘅,成個麵包多士一口咬落去可以咬到底,好夠熱好夠脆,而且啲牛油溶晒入去好香口。老公叫嘅係特餐,有個沙嗲牛肉湯意粉,我都有食兩啖,發現佢個意粉湯係比平時出面茶餐廳濃郁,所以個意粉食落都幾夠味了。奶茶方面,茶香奶滑!重頭戲就是呢個炭火叉燒飯,冇想過可以在茶餐廳食到一個極品級嘅叉燒飯!餐廳的圖片真係冇誇張,個實物真係有勁多片叉燒,隻蛋真係煎得好靚仔。叉燒切得幾厚身,食落啖啖肉好正,有肥有瘦,微甜嘅豉油同埋半生熟嘅煎蛋先係靈魂所在,豉油引發左飯嘅香甜,而蛋黃撈埋叉燒同飯一齊食係呢個叉燒飯增添左一層滑溜的口感同濃郁的蛋香,呢個組合實在太令我嘅味蕾感動了!
叫咗個快餐、特餐加多碗叉燒飯 個炒蛋真係冇得頂,生熟比例好好,咬落好軟滑,又有少少,而且蛋味十分之濃郁,對蛋冇乜研究,但係我知道應該用啲比較靚嘅蛋炒出嚟先咁有蛋味! 至於片多士(厚多士,因為真係幾厚身呀嘛 )上枱嗰時,本來我見佢咁厚有點擔心,怕外面脆,裏面其實幾韌。食落先知呢個擔心其實係多餘嘅,成個麵包多士一口咬落去可以咬到底,好夠熱好夠脆,而且啲牛油溶晒入去好香口。 老公叫嘅係特餐,有個沙嗲牛肉湯意粉,我都有食兩啖,發現佢個意粉湯係比平時出面茶餐廳濃郁,所以個意粉食落都幾夠味了。
奶茶方面,茶香奶滑!