2022-03-13
嚐過滑蛋仔後,一直對蕃茄仔也很有興趣,今晚終於嚐到了!雖然是外賣,但質素也很好,非常滿足的晚餐!點了炭燒雞扒刀削麵及特級牛魔王葛絲,湯底當然是蕃茄濃湯!外賣碗是湯及麵餸分隔的那種,不會怕麵被熱湯浸淋。炭燒雞扒果然是No.1熱賣款,沒有誇張,一打開蓋子已經聞到炭烤的香味。入口是很juicy嫩口的雞肉。特級牛魔王的賣點相信那碌大大的牛骨髓,我比較少嚐到這種食物,不懂作評論,但用匙羹刮着骨髓來吃也是非常有趣的用餐體驗。另外有牛丸、肥牛片、牛𦟌各兩片,非常足料,肥牛片及牛𦟌食落都係靚料,唔會係好韌咬唔開嗰種。牛丸就正正常常。到呢家店嘅招牌:蕃茄湯!亦都係驅使我打呢篇食評嘅原因,因為真係好鍾意佢嘅蕃茄湯。本身我唔係話蕃茄湯超級愛好者,可能係因為係出面嚐過太多罐頭味蕃茄湯。但呢個湯底真係刷新我嘅印象。首先蕃茄湯是非常濃郁的,比起沾麵的湯更濃,但你可以觀察到佢係由新鮮蕃茄煮成,可以望到一粒粒蕃茄蓉。另外要讚就係調味不會話好鹹好重味精,出面食飯我成日食完都會好口渴,但呢餐之後完全無。口感和味蕾都很清爽,有酸甜平衡嘅蕃茄味! 其實食完麵之後已經好飽,但忍唔住還是飲曬成碗湯!刀削麵的麵質也不錯,係我鍾意嘅
點了炭燒雞扒刀削麵及特級牛魔王葛絲,湯底當然是蕃茄濃湯!
外賣碗是湯及麵餸分隔的那種,不會怕麵被熱湯浸淋。
刀削麵的麵質也不錯,係我鍾意嘅厚重彈牙口感。葛絲原來係類似韓式粉絲嘅麵,不過佢就太幼,係濃濃嘅蕃茄湯中幾乎不是太嚐到佢嘅口感。
當晚的收銀妹妹都非常有禮貌及笑容,落單時會細心問要唔要走葱,俾錢嘅時候我現金不足,佢又好好咁話幫我落咗單先,等我拎咗錢先返嚟拎嘢食,見我匆忙咁跑仲同我講唔駛急!
希望小店可以捱過疫市!蕃茄仔同滑蛋仔都要加油!