2017-10-01 2057 views
poly人覓食到大圍!( 為咗食可以去到幾盡, 雖然其實唔太遠)店員推薦M3 Salad, 見啲款沙律用餐廳命名, 就相信佢係餐廳代表作, 於是毫不猶豫地叫了一份, 沙律一端上檯, 直覺就告訴我今次點對了菜!別看沙律只有凌亂美, 以為係廚師隨意發揮藝術感, 仔細看沙律材料鋪陳亂中有序, 由於此為二人份量廚師細心地將每款食材平均分佈於餐碟的兩端, 黑人面對面坐不用伸手到遠處就能品嘗一遍所有沙律的精華食材, 包括煙燻三文魚卷,風乾火腿,車厘茄和蒜蓉包粒, 可見廚師的一番心思💓除沙律附送三款滋味醬料, 有意大利陳醋 ,蜜糖蘋果醋醬以及沙拉醬, 讓客人各取所需!沙律中所有蔬果新鮮十足, 想不到車厘茄脆卜卜,非常鮮甜!十分欣賞餐廳特意將羊奶芝士粒加入沙律中✨蘋果醋就飲得多 ,但將蜜糖加入蘋果醬做沙律醬汁就真係第一次嘗試, 那種酸酸甜甜的感覺清新開胃。青口比想像中鮮甜, 蒜蓉或白酒煮青口食得多, 估唔到原來可以加入忌廉和煙肉, 食落去有幾特別。重頭戲就係呢個...鵝肝雲吞! 咁大個女都冇食過, 一放落口鵝肝餡料散發出甘香, 香口得嚟唔油膩, 再配上真材實料的番茄蓉, 味道口感層次一樣豐富!睇落雲吞

M3 沙律

沙律中所有蔬果新鮮十足, 想不到車厘茄脆卜卜,非常鮮甜!

十分欣賞餐廳特意將羊奶芝士粒加入沙律中✨

芝士煙肉焗半殼青口

法國鵝肝雲吞配番茄醬

睇落雲吞餡料唔算多, 但以鵝肝這般濃味的食材來說 , 已經足夠有餘。

食西餐點少得甜品, 見其他食評熱烈推薦呢個蛋白餅,一於試下。
見到雪白的鮮忌廉上佈滿不同種類的生果, 就知道點解啲款甜品咁受歡迎, 廚師將蘋果切成薄片, 用其包裹藍莓, 造成一朵朵賞心悅目的生果花裝飾✨
甜品附送一小杯熱情果汁, 香滑的鮮忌廉和蛋白餅配熱情果有意想不到的驚喜!
巴伐洛娃蛋白餅

不要被其白雪雪的樣子騙了, 蛋白餅其實內有乾坤, 一切開芒果醬隨隨流出, 凍冰冰的口感帶來一陣涼快💕

呢個蛋黃慕斯最有驚喜嘅地方係底層的透明 啫喱層, 不要小看它平平無奇的樣子, 那是帶有相當濃烈白酒味的啫喱! 入口即溶, 為喉嚨帶來一陣酒精的暖意~~ 半隻蛋黃慕斯一併品嚐, 更能帶出蛋香!
蛋黃慕斯 配白酒雜莓啫喱紅桑子汁

今次未有機會品嘗pizza, 下次再來品嚐美食! 期待有更多驚喜😜
2017-09-26
Type of Meal