2024-09-16
最近真係迷上左放題一聽到啲朋友約食飯就會提議去放題今次朋友就book左係沙田嘅大喜屋同我聚舊兼拆番餐一入餐廳左手邊已經係自助區入邊有蒸點心 中湯 西湯 中式糖水 西式甜品又有新鮮水果 沙律吧 冷盤 凍海鮮區 俾你自己攞黎食 十足十去酒店食buffet咁中湯我就飲左烏雞花膠湯👍🏻花膠大大件又軟滑湯頭好濃郁 成碗飲晒我朋友就食咗涼拌魚皮 佢話好彈牙爽口 好味我仲偷望到隔籬枱拎咗好多點心食但因為我要留肚食其他野嘅關係 下次先再試放題點少得刺身拼盤呢度有成13款刺身俾你揀 仲有松葉蟹腳刺身件件都大大件 仲要一件不漏 數量好足唔使擔心會漏單cut單嘅問題今次我就冇嗌到蟹腳 因為覺得拆蟹腳好花時間😛下次下次 今次有好多野都唔夠時間食呢間放題仲有特色刺身料理今次試左 泰式虎蝦 章紅魚薄切 花雕鮑魚 冰鎮海蜇樣樣都超有驚喜 真係好好味尤其是冰鎮海蜇 海蜇頭爽脆好 加埋個酸酸甜甜嘅醋汁 matchy matchy!!我自己一個KO左成碟 仲encore多左次壽司方面 有手握壽司 火炙壽司 卷物加埋有成20幾款我就揀咗啲試吓 件件都好高質又新鮮刺身厚切 壽司飯唔會太大舊 我同朋友最推薦就係吞拿魚 帆立貝
一聽到啲朋友約食飯就會提議去放題
壽司方面 有手握壽司 火炙壽司 卷物
加埋有成20幾款
我就揀咗啲試吓 件件都好高質又新鮮
刺身厚切 壽司飯唔會太大舊
我同朋友最推薦就係吞拿魚 帆立貝 墨魚 紅蝦 章紅魚 而家睇番相都想再encore🤤
炸物就試左雞翼 炸鮮奶 都係即刻新鮮炸起熱辣辣
天婦羅有蝦 南瓜 小蕃薯 蟹柳 件件大小適中又香口
串燒食咗 翠玉瓜 蝦 牛舌 菠蘿
調味啱啱好 又熱辣辣
燒物有羊架 一啲都唔騷 仲好腍好易咬
我最鍾意就係西京燒比目魚 魚皮燒到香脆
魚肉仲保持到嫩滑Juicy 成件魚鹹鹹甜甜甜
好食到我自己一個都食咗四嚿🫣
仲有一個炆螺片 真係做到酒樓嘅級數 係個幾食嘅中菜 螺片調味啱啱好 唔會好韌 爽脆有咬口
朋友就試左乳鴿 又係做到同酒樓整既口味👍🏻香脆
食晒上面推嘢個肚都就嚟爆 仲要留肚食雪糕甜品 都食唔晒去其他一品料理😢
雪糕有Häagen-Dazs雪糕任你拎
我個肚就嚟爆開 所以淨係食咗3款
實在太多野食 真係要再搵日二刷!