2015-09-24 1433 views
三友今次黎到尖沙咀亞士厘道既肚餓鳥揾食,見開飯既好評如潮,當然要黎會一會佢!當晚訂左9點鐘,店內依然好熱鬧,得一至兩枱吉枱而已!店內既裝修好用心,全部都係木枱木凳,加上昏暗既燈光,感覺可以好放鬆,可同朋友呻所欲言咁!坐低後立刻開始睇餐牌點菜了,因為三友真的肚餓鳥!今次點左超多多多碟,有泰式生蝦($68),雞皮串($16),汁燒冬菇($22), 四式燒蠔($108),西班牙黑毛豬件($58),四式燒扇貝($108),蘆筍煙肉串($32),安格斯牛柳粒($78),川味牛丸($18),汁燒翠玉瓜($20),牛油燒粟玉($22),汁燒鮑魚($88),燒鰻魚($38),破殻肚餓鳥($168)及人人都讚既黃金薯條($52)!至於飲品方面,我就點左Honey beer!飲品好快就到啦,即刻乾杯慶祝下星期四先!呢支Honey beer 味道較淡,適合平常少飲酒既人,而且加入蜜糖,十分易入口!大概5分鐘,食物就開始上枱啦!先黎既係泰式生蝦,生蝦好新鮮好彈牙,加上泰式辣醬,十分開胃!之後粟米同冬菇上場!粟米既份量認真多,店員落單時都有提醒此為1條份量!好彩無多點!粟米味道雖然唔夠甜,但燒得剛剛好,每粒都好
Honey Beer
泰式生蝦
之後粟米同冬菇上場!粟米既份量認真多,店員落單時都有提醒此為1條份量!好彩無多點!粟米味道雖然唔夠甜,但燒得剛剛好,每粒都好飽滿,非常多汁!汁燒冬菇羅小姐話好好味,但我個粒燒焦了,味道欠佳!
燒粟米
汁燒冬菇
輪到汁燒翠玉瓜同鰻魚上枱啦,翠玉瓜份量都好多,起碼有大半條!本身唔鐘意食翠玉瓜,但呢碟真係好好味!瓜充分地吸收了汁醬,味道唔會太濃太咸,令翠玉瓜變得好惹味!
饅魚好長好大條,同樣本身唔鐘意饅魚,因為覺得點整都好腥!但呢條饅魚少少腥味都無!而且好肥味!正!
汁燒翠玉瓜
食左兩啖,主角已急不及待出場啦!四式蠔同扇貝!四式有蒜蓉,黑松露野菌,芝士及XO! 因之前有不快經歷,所以對蠔係無好感的!但見羅小姐食得咁滋味,所以試左一隻蒜蓉焗蠔!佢落左非常多既蒜蓉,好在本身都鐘意重口味!但基於我唔識食蠔都無咩經驗,只能講佢好juicy, 唔會好腥,好易入口!而扇貝方面,食左黑松露野菌味,黑松露香味非常濃,加上野菌實屬絕配!而扇貝燒得剛剛好,好爽口!至於XO炒野菌就較為遜色,可能食完黑松露既關係吧!
四式燒蠔
輪到蘆筍煙肉串,西班牙黑毛豬件及雞皮串,煙肉我就無食到,只係食左兩條蘆筍,但意外地蘆筍好好味,佢吸收曬煙肉既汁同香味!而西班牙黑毛豬件我就有啲失望,見兩友勁讚好味,但我食左兩件都係筋位,超級un! 咬都咬唔開...而雞皮卻令我喜出望外!因為燒得非常脆,而且雞味濃,好滋味!
蘆筍煙肉串
西班牙黑毛豬件 + 雞皮串
好快汁燒飽魚就到啦,二話不說一人一隻!兩友話飽魚較乾身,唔太好味,但我食落都ok 啊!雖然汁醬唔多,但算不上乾,加上口感好爽,個人幾鐘意!
汁燒飽魚
之後人人讚好既黃金薯條到!第一條食落去感覺唔太好,因為上層既蛋黃較多,第一條食到成口粉,而且無咩味!但食食下,越食越停唔到口,羅小姐話佢用雞油炸過,所以好惹味!又的確好似食到雞汁味喎!呢個真係誠意推介!
黃金薯條
至於川味牛丸同安格斯牛柳粒,我個人幾鐘意川味牛丸,川辣既香味配上牛丸唔知算唔算係新組合呢?但又幾夾,辣辣地好醒胃!而安格斯牛柳,我就略嫌佢燒得太熟,雖然牛味好濃,但肉質過un!
最後破殻肚餓鳥華麗登場,先試下個汁先,酸酸甜甜好似生菜骨既味道,跟住就幫隻肚餓鳥破殻而出!酥皮下原來包住大大塊荷葉,裡面既乳鴿無吸到荷葉既香味,仲要令到酥皮淋曬,敗筆!裡面看似滷水乳鴿,但食落係生炒骨味,感覺好衝突!但又好好味喎,如果有個白飯就好了!
破殼肚餓鳥
食埋乳鴿真係滿足到不能!因為已夜深的關係,雖然未傾夠,但都要捧住個肚回家啦!真係一個食左好多好野既晚上,大豐收!
2015-09-09
$300 (Dinner)
Honey Beer
泰式生蝦