2020-11-05 564 views
Lunch time同同事去西灣河食lunch,呢間bookmark左好耐架啦所以有d期待。呢間餐廳主打鯛魚湯,黎到無理由唔試下就叫左吉列豚肉鯛魚濃湯烏冬,套餐有沙律、主菜、鯛魚湯烏冬同埋飲品。鯛魚湯烏冬要趁熱食如果唔係會腥,自己食開重口味食之前諗湯底會唔會好清淡,湯底呈奶白色面頭擺咗一陣就已經有層衣浮面,湯底香濃幾重魚味幾唔錯,飲落有少少膠質嘅黏感但唔到漿口,一啖烏冬一啖湯正呀;豚肉即叫即炸大塊厚切,炸漿薄肉質嫩滑有肉汁,配埋沙律醬同日式豬扒醬,個人覺得配沙律醬夾d,烏冬彈牙;飲品都幾多款揀有茶、汽水同梳打,見黑烏龍茶比較特別就叫左, 茶包沖嘅有玫瑰。餐廳整潔光亮,推介鯛魚湯,唔好以為食麵唔夠飽,套餐大大份男仔都夠飽又無加一服務費抵食呀~