2018-03-26 107 views
今日白色情人節,所以女朋友話同我食餐好既,就去左大喜屋呢間喇。去到大廈個陣已經一堆人排緊隊,原來成排人都係去食大喜屋,真係未見其人 先聞其聲,可見香港人係對放題一定既喜愛程度。上到去即刻有位坐,服務方面非常好。坐底之後就開始點餐,所以食物都想試,全部都點少少。隔左一陣好快有野食到。刺身方面,擺盤相當有舖排,無太多花巧裝飾,簡單一塊葉已經足夠。三文魚絕對好食,新鮮爽口,唔洗點豉油都好甜,因為新鮮三文魚係啞色,唔新鮮會表面出油。其次劍魚腩,偏粉紅魚肉,細密既紋理,絕對係正品,咬落口相對比三文魚清淡。我個人偏好食吞拿,啖啖肉個陣感覺絕對係一件賞心悅目既事。刺身蝦咬落口鮮爽甜多肉,唔會有腥臭味既感覺,絕對值得推薦。壽司方面,鰻魚壽司我個人最喜歡,特別係個鰻魚汁,師傅事先將鰻魚片燒到脆口,加上壽司飯微微醋味令人覺得開胃。麻辣左口魚壽司絕對係開胃,好好食,有麻既感覺!冬蔭公壽蝦壽司一定要點,因為創意壽司方面佢都算相當成功,做型同味道都非常出眾,有冬蔭公既微辣,壽蝦上面個一細塊既青檸絕對係加分位,好有泰國風。燒牛舌,好快呈上,食落口仲熱熱地,不過略為鹹左少少,不過不失。燒牛肉,薄切牛肉顯得師傅既刀功

燒牛肉,薄切牛肉顯得師傅既刀功絕對一流水準,牛肉煮到五成熟,再加上辣汁,牛肉多汁肉嫩,肉擺盤以扇狀排開,開胃菜黎講絕對成功,值得大家一試。
一口牛,炸蒜香味帶出我既食欲,食落口唔會有煮過頭既感覺,煮既時間恰到好處,絕對好食,份量足夠二人食。
飲料方面,梅酒我第一次飲,非常好飲,飲落口完全唔似飲緊酒,仲可以無限咁飲,冇咩放題餐廳有,我同女朋友一人都飲左兩杯,女朋友飲完第二杯既時間都開始微醺,酒量唔好既朋友就留意啦。

天婦羅,全部都點兩件,當中最好食係炸蝦,唔會炸到變柴,咬落去少少鹹,唯獨係可能未換新油,未能炸到金黃色,希望下次有改進。炸蟹棒食落口都啖啖肉,最後就係炸茄子,因為炸茄子炸唔好會變吸油紙,當然大喜屋唔會啦,食落口唔油,大家都可以不妨一試,最後一讚,當我見到天婦羅既時間,有放一小撮既白蘿蔔蓉,白蘿蔔蓉既作用係比大家食既時候放係豉油,食既時候幫助消化同埋解走油膩感。
最後以一杯雪糕結束今日既放題!好多謝女朋友安排呢個行程!