2023-04-20
好耐冇去過顯徑,估唔到周圍都唔同晒,見到新開咗好多唔同嘅餐廳,今次決定去一間Cafe試吓。入到去都好滿座,格調有啲輕水泥風同木製裝修,俾人一種好舒服嘅感覺。紅蝦龍蝦汁扁意粉好多人推薦,上檯即刻知原因。雖然係小店,但係擺盤用心,媲美高級餐廳。先要讚意粉口感有嚼頭,而味道唔會死鹹,冇過多嘅醬汁但係鮮味四溢,尤其係龍蝦嘅香氣好突出,相信用料應該好足。另外紅蝦大大隻,色澤潔白,肉質爽彈,抵讚。藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹意大利飯同樣煮得剛剛好,有嚼勁但唔會俾人一種煮唔熟嘅感覺。呢款相對濃味少少,有種南瓜味道,而蟲草花份量好多,提升左咬口嘅層次,至於炸軟殼蟹冇過油嘅感覺,亦夠大嚿,不錯。沙律和餐湯沙律份量適中,配料都唔少,包括:煙三文魚、柑橘、蕃茄仔、生菜等,用上沙律醋,輕盈冇負擔,就算減肥中嘅人士都可以食用。而今次嘅餐湯係南瓜湯,食得出真材實料嘅南瓜蓉,配上好夾嘅粟米味,超級濃郁又稠,飲完都飽咗一半。飲品今次飲品揀咗兩杯,分別係抹茶拿鐵同菠蘿熱情果茶。前者完全係乳糖不耐症人士恩物,雖然轉咗做豆奶,但口感保持好濃厚,抹茶味突出,面層泡沫細密,每一啖都係享受,推薦。至於水果茶,味道清新,唔會過甜
紅蝦龍蝦汁扁意粉
藏紅花意大利飯配蟲草花及軟殼蟹
沙律和餐湯
飲品
今次飲品揀咗兩杯,分別係抹茶拿鐵同菠蘿熱情果茶。前者完全係乳糖不耐症人士恩物,雖然轉咗做豆奶,但口感保持好濃厚,抹茶味突出,面層泡沫細密,每一啖都係享受,推薦。至於水果茶,味道清新,唔會過甜,善用咗水果原有嘅甜度,果味芳香怡人,大大杯幾抵飲。