2019-09-17
1955 views
今日做吓乖乖仔, 請細妹同佢老豆老母食飯!佢老母話想係沙田大圍飲茶, 查實大圍唔係好多一盅兩件食店, 有嘅都係點心質素唔多掂嘅集團酒樓.記然係咁, 倒不如支持吓D小店更好啦!早幾個月去過一次金城食晚飯, 水準不過不失, 今次又睇睇點心質素如何吧.叉燒包, 糯米雞, 蝦餃, 燒賣, 蝦腸, 叉燒腸, 山竹牛肉, 牛栢葉, 金錢肚, 排骨, 咸水角, 春卷, 馬拉糕, 雞札各一.點心到齊哂, 第一個感覺係好多點心份量同 size 都比一般細咗D, 其中最失望係叉燒包, 因為餡料明顯不足.糯米雞內有大大舊燒肉, 係我唔太中意嘅餡炓, 但卻有我 Like 嘅咸蛋黃喎, 如果糯米雞減緊d醬汁更正.雖然春卷整體 size 細咗D, 但春卷皮仍然脆口, okay 啦.牛栢葉入味, 可惜有"牛栢葉碎"嘅感覺.蝦餃同燒賣size 正常, 蝦餃尚算皮薄, 內藏彈牙原隻鮮蝦, 欣賞!蝦腸同叉燒腸嘅腸粉又薄又滑, 欣賞x 2!最正係雞扎, 包住大大件芋頭, 大大件冬菇, 大大件雞肉, 大大件豬皮, 俾我大大件老母食, 食到佢大咗個肚.聽過不少金城點好點正嘅讚賞, 食物質素okay, 可能自己期望太高吧, 有點
記然係咁, 倒不如支持吓D小店更好啦!
水角, 春卷, 馬拉糕, 雞札各一.
牛栢葉入味, 可惜有"牛栢葉碎"嘅感覺.
蝦腸同叉燒腸嘅腸粉又薄又滑, 欣賞x 2!
聽過不少金城點好點正嘅讚賞, 食物質素okay, 可能自己期望太高吧, 有點落差, 不過相信係大圍最正點心店, 另外要讚一下金城員工態度, 幫忙搵位又幫手攞點心. 俾十個讚!