2023-08-27
星期六晚搵野食,想食d特別得來又好食既,友人提議去金城,話呢間野好出名,舊時係顯徑,而家搬左去海福,但一樣咁多人幫襯。好彩去得早,比我地搵到一張六人枱。一坐低都未叫野食,阿姐就奉上例湯同白雲鳳爪。個例湯份量都唔細,我地每人飲左一碗以上,飲完唔口渴,應該冇落味精,同阿媽煲既湯差唔多。個白雲鳳爪雖然唔算好熱,但暖暖地有𡁻口,可以接受。我地六個人叫左五個餸同白飯。梅菜扣肉,色香味俱全,反而我覺得有d扣肉再肥少少再好食d。炸蠔餅,鬆脆得來又有蠔味,唔會乾爭爭,食完一件又想食第二件,這個餸師傅拿捏得恰到好處。香橙琵琶蝦,有五隻,隻隻都大大隻,蝦肉爽而不膩,有d似去飲既時候食既炸蟹蚶,加上香橙汁,香香甜甜,開胃又清新。琵琶豆腐,這個餸下過不失,冇咁乾身,亦冇乜特別。胡椒豬肚鷄煲,d鷄浸係胡椒湯度,鷄肉嫩得來有鷄味,又有胡椒味,而兩種味道係埋一齊並沒有違和感,相反來說幾好味。埋單時阿姐送上啫喱,當係飯後甜品,very good.總括來說,每個餸都大大碟,而其中有d餸煮得幾有特色又好味,唔怪之得呢間茶館雖然坐落係橫街雜巷,環境不算理想,又唔係坐得特別舒服,都咁多人幫襯,真係有佢既道理。
我地六個人叫左五個餸同白飯。
梅菜扣肉,色香味俱全,反而我覺得有d扣肉再肥少少再好食d。
琵琶豆腐,這個餸下過不失,冇咁乾身,亦冇乜特別。
埋單時阿姐送上啫喱,當係飯後甜品,very good.