2022-06-03
屬於大圍區既一間火鍋小店,今日就入到去一試依間食店既雞煲任食。雞煲一黎到就聞到好香既麻辣味,醬汁到都好香濃,每舊雞件都掛曬汁,食落口肉質都唔會好乾好鞋,口感適中。 因為醬汁好香口,會食唔停,同埋麻辣味都好香。 雞既部位都好均勻,唔會全部都係好多骨。 加埋支竹,山菜,同豬皮一齊撈汁,都有另一種風味,大家不妨一試。 肥牛 食完雞煲當然就換過個湯底打邊爐,肥牛都有兩款唔同簡,有牛肩胛,牛板腱, 食落各款牛既質素都算好,板腱屬肩胛肉一種,而牛味屬於濃,肉質比較結實,口感嚼勁比較強,普通肩胛就會脂肪分布比板腱肉多,食落會相對油脂好小小,但都算食落比較有嚼勁,但口感唔會好乾,味道同入口既感覺都適中,都係一款會不斷重複落單既食物。 其他配料有新鮮既海蝦,牛柏葉,都係新鮮爽口,仲有香脆既響鈴同炸魚皮,陳皮魚蛋 等等,配料算多款。 燒物仲有唔同既熟食可以點算,但因為餐既選擇,所以只可以每人點算3款,但種類都有好多選擇,例如串燒海炸,雞軟骨,或者焗物,有焗生蠔焗扇貝等等,都係即叫即整,味道都係唔錯吃的。總結一間店有三種體驗,算係一間不錯選擇,值得一試,價錢平民,因為都屬於街坊生意既小店,環境比較似一般街坊
雞煲
肥牛
其他配料
燒物
總結
一間店有三種體驗,算係一間不錯選擇,值得一試,價錢平民,因為都屬於街坊生意既小店,環境比較似一般街坊飯店,但食落更有風味,可以同朋友一邊飲酒傾計,一邊食串燒或者6一6 牛肉,最緊要小店唔會好似市區既任食店,會趕你走,所以唔想趕住人食,想同朋友聚會,依間都算一間值得一試既火鍋店。