2024-07-16 145 views
朋友揸開車,諗住去食飯,於是決定揸車去大坑睇吓有咩好食。喺附近搵車位泊車見到有間月居酒屋門面唔錯,於是入去試吓。入到去餐廳就送上汁煮枝豆,平時都要另外叫,呢個係送俾我哋食,非常有誠意。叫咗唔同野食試吓,前菜方面我哋叫咗日本高糖度蕃茄,鹽焗銀杏,烤鱈魚乾及真鯛配Wasabi漬物。蕃茄好似生果咁甜非常開胃,鹽焗銀杏軟糯, 鹹香十足, 非常送酒,另外真鯛配上Wasabi漬物,口味清香鮮甜。另外亦試咗壽司拼盤10貫,火炙壽司3貫及葉血引和帶子刺身。葉血引平時好少日本餐廳有入貨,新鮮質感爽口彈牙,好香魚味。壽司拼盤用上日本海鮮「左口魚 鯛魚 牡丹蝦 赤貝 大拖羅 中拖羅 赤身 沙甸魚 梳子魚 日本海膽」食材高級,鮮甜無比。 火炙壽司亦有日本和牛左口魚邊及大拖羅,油香滿滿,十分推薦。另外亦試咗幾款燒物煮物,包括燒牛肋肉,鹽燒白鱔,月見雞肉棒,燒雞翼,薑汁煮廣島蠔。師傅串燒功力十足,外皮香脆唔會過火,將肉汁鎖死。最後仲叫咗個天婦羅雜錦拼盤,份量十足,炸衣唔會過厚。餐廳非常適合三五知己坐埋一齊摸住酒杯底傾偈食飯,大家去開大坑千祈唔好錯過。