2010-02-26 281 views
深圳工作了一天回來, 老婆又說明唔煮飯. 取道皇崗過關, 跳上了那些出九龍的慢駛紅Van. 發哂吽哣咁坐到黎大埔. 本為橋頭雞而來, 誰知間野寸到要年十三才開門. Target沒有開, 徬徨了一會兒, 去求其找間食又不甘. 突然想到, 路口的潮和興, 雖不是我小時時常光顧的食店, 但始終是老字號. 同埋小時的陳真要食夜粥既時候, 必然會來這裡整碗皮蛋瘦肉粥. 是日來, 也算是開始了回味大埔既Part 2, 大埔的古早味食店.本尺只想叫一個蝦子撈麵算數, 誰知是日蝦子賣哂, 惟有再看看Menu, 及牆上的大字報, 想來想去, 感覺, 來得潮店, 當然要食潮野, 雖然我不是潮人, 但因為為潮人打工, 點樣都對潮倀有點小認識. 所以是晚好潮地, 來了一碗蠔仔肉碎粥同一碟例牌既鹵水鵝件. 一於潮吃一番打個冷.先來的是粥, 粥是另外在門口粥檔仔煮的, 看食評有人說這裡不夠衛生也許是粥檔 Locate 在一間車房既門口. 我坐在鋪入面, 眼不見是為乾淨, 而且幾十年來, 潮和興都係係街邊煮粥, 感覺完全不怪. 端來的蠔仔粥, 肉碎, 乾魚片, 同蠔仔三者都多多, 而且粥是即叫即煲, 完全是滾住上,

先來的是粥, 粥是另外在門口粥檔仔煮的, 看食評有人說這裡不夠衛生也許是粥檔 Locate 在一間車房既門口. 我坐在鋪入面, 眼不見是為乾淨, 而且幾十年來, 潮和興都係係街邊煮粥, 感覺完全不怪. 端來的蠔仔粥, 肉碎, 乾魚片, 同蠔仔三者都多多, 而且粥是即叫即煲, 完全是滾住上, 肚餓想一口氣一大羹放入口.......奉勸大家不要嘗試. 足料蠔仔粥, 味道當然是鮮甜, 蠔仔就是中粒蠔, 咬落有返D肉, 有少少蠔汁. 而且好重要的, 是碗粥夠熱.

說我最喜愛的潮菜, 莫過於鹵水既野食. 始終由細到大都接觸客家菜既濃味. 所以我喜歡的潮味, 當然是濃味的, 而濃的, 就只有鹵味了. 這裡的鹵水汁, 夠哂濃味. 鵝件夠肥, 皮滑肉嫩. 切給我的部份又唔多骨, 一件鵝, 一件豆腐, 一羹粥, 一濃一淡, 味道既配搭非常之明顯, 而說真, 認識了呢間潮物咁多年, 都係第一次品嚐佢既潮味. 果然是比起皮蛋瘦肉粥正好多.

大埔墟潮食好選擇.