2019-07-14
這間店在銅鑼灣都幾有名,不過經常大排長龍,今日星期五晚來到它另一間位於近上環位置的分店,七點的時候來到不用排隊就可以入去了( ´▽`)裝修幾別緻,像舊香港七八十年代的時候,有一些舊海報,舊電話等這裡最有名是炸豬排,我和友人分別點了一道豬排,她點了肉燥汁的秘製豬排飯,我則點了葱油豬排轉撈幼麵,本來想食撈粗的,但店家說已經冇曬粗麵😢此外還點了小食辣味海蜇,再加錢換了五花茶和蘋果汁^_^值得一讚的是餐單後面是完整版英文,唔知點解覺得咁樣好好🤣 順便學英文海蜇同飲品先上!以20元來說,海蜇份量頗多,只有少許辣味,非常大眾口味蘋果汁雖是瓶裝,但都寫明係100% apple juice,加8元都抵嘅; 五花茶就是壹品出品的主菜上到!先來肉燥汁秘製豬排飯,豬排炸粉夠薄,厚度好夠,好juicy🤤 整塊豬排其實好大,最後係食唔完🙊而個肉燥汁表現都可圈可點!另外還有蔥油豬排撈幼麵,豬排表現同上,個蔥油則勁香,有點後悔轉了幼麵,如果是蔥油撈飯就一定好perfect! 真的份量頗大,最後都係食不完,建議女生一定要點少飯,可以減少浪費還可以減一元!^_^