2019-04-11
而家要搵生日壽桃都唔易,大部分都要早幾日預訂。成日經過包點先生,都會買佢既包黎做早餐,見到原來仲有得訂壽桃添,一於試下啦。壽桃都有好多選擇,有大有細,印字唔印字,壽桃數量有多有少,仲可以揀包既餡(豆沙、蓮蓉、南瓜、紫薯同奶皇),所以我都揀左好一陣子先決定到買邊款好。最後買左$168個款,呢個價錢包一個空心既大壽桃,入面仲有一個蛋黃壽桃,加18個細壽桃,包就叫左奶皇餡。(如果壽桃包既餡可以唔洗指定一款就好啦)我拎貨個陣,真心嚇親,好大個好有份量呀!而且個壽桃好靚仔,好有霸氣!個壽包擺位好有架勢,大壽桃被好多細壽桃包圍。拆開左個大壽桃,入面仲有滿滿的細包,見到都覺得開心。不過拆開左我地就發現,其實唔洗整爛個大壽桃,就咁移開佢都己經食到入面個d細包仔,蠢左添。蒸熱左既壽桃軟綿綿好好食,不過餡唔係好多,所以感覺食左好多面粉咁,食兩個己經好飽啦!不過呢個價錢真係好抵呀,而且影相夠晒排場,間唔時用壽桃慶生都幾好!