第一次光顧此店於大半年前,當時感覺一般,朋友叫的煨麵,煮得很爛(可以不用嘴嚼),初時以為廚師一時失手,但見另一朋友的煨麵也一樣,就得知是特意煮成這樣,好不好食就真係因人而異了。到今次光顧叫了,1)黃金魚片,2)蟹粉炒年糕,3)排骨擔擔麵。一食個黃金魚片$48,嘩!!不得了!好耐無食過甘有咸蛋味,0甘甘香0既咸蛋菜式喇!加上新鮮炸起既魚塊(雖然無乜魚味),入口鬆化,真值得一讚!呢0的香味滿瀉既咸蛋菜式,以前就食得多,但吾知點解,家下無論去酒樓/小炒館/中菜廳硬係食吾番,仲有就係,呢0的地方既黃金(咸蛋)菜式,梗係炒到蛋還蛋散開,料還料,兩樣材料始終吾能融合。但呢次0係呢碟就百分百融合,完全滲入個炸粉之中,令人回味。(但小心膽固醇:-) )再0黎就係個蟹粉炒年糕$88,一夾入口,Oh my god! 好有蟹味喔!立即令我回想起兩年前0係上海食0既一餐呢。 0的年糕亦煮得煙un非常,無過火, 有0趙頭。好快好快已經同太太食到淨番幾片了。最後到個排骨擔擔麵上場,呢個就.............0吾多掂嘞。件豬扒雖然分開上,0吾係浸0係個湯麵度,但無奈地,食第一件已經淋0西(懷疑太多人叫呢味,事
最後到個排骨擔擔麵上場,呢個就.............0吾多掂嘞。件豬扒雖然分開上,0吾係浸0係個湯麵度,但無奈地,食第一件已經淋0西(懷疑太多人叫呢味,事先炸定,等有客order再過一過油鑊)。個擔擔麵湯底,亦俾同日午飯時食0既鼎泰豐狠狠地比下去。
經過今餐,得出既結論就如標題。0黎呢度開餐,要叫的比較冷門0野,對其湯麵亦吾好抱0甘大其望,0甘就皆大歡喜嘞。

黃金魚片
蟹粉炒年糕
$110 (Dinner)
黃金魚片
蟹粉炒年糕