2019-02-08
大年初四即興約咗男朋友出黎食飯,6點半左右,我地又冇訂檯,旺角四圍都係人,打算去TOP或者726望望。 見到紅葉茶屋冇乜人,啱好大家食咗幾日大魚大肉胃滯滯地,就入去試下呢間嘢。 叫咗個生薑燒豚肉定食,一個豪華海鮮蝦湯茶漬飯。 前菜兩份嘢食一樣,一個野菜漬,冇乜味,d菜都稍微淋咗d冇咩咬口,另一個南瓜蓉咸咸地甜甜地,味道一般。 生薑燒豚肉定食,豚肉幾厚生有d咬口,味道算唔錯,本身有薑香味,旁邊另有d薑蓉可以沾,整體味道可以,d伴碟沙律冇汁,我係沾d肉汁食,有碟仔芝麻,我當飯素加入去飯幾香。 豪華海鮮蝦湯茶漬飯,d三文魚吞拿魚認真麻麻地,吞拿魚好多筋,腥腥地,不過明白黎得呢d地方食嘢要求係唔可以咁高,但d甜蝦、三文魚籽味道反而算鮮甜、蟹膏味道香濃伴飯味道不錯。 盛蝦湯的壺很厚重,估計沒有預熱,所以蝦湯倒出來好似已經被個壺吸曬d熱,有d可惜,你會覺得個湯係有蝦味,但因為溫度問題,香味同鮮味都差一截。 總體來說,以這個價錢,這兩道菜算是符合期望,沒有特別的大驚喜。 oh... 樓面得兩三個staff,唔好在好難叫人落單,好在食完佢地唔得閒趕你走。
叫咗個生薑燒豚肉定食,一個豪華海鮮蝦湯茶漬飯。