2016-05-24
腦細忽然話下星期一朝早要趕起份project俾客,所以急call我地星期日加班搞掂佢。好彩腦細都有人性,擺低錢請食晚飯補數,最正係佢唔會一齊食。但在公司附近咩都試過了,所以同事提議去九龍城食泰國菜。在公司行過去九龍城,都唔洗20分鐘,當餐前運動,等陣又可以食多D。行行下,我有個同事話見到有間小店要買D整麵包的材料,那我們便行前少少望下有冇餐廳,結果就俾我地發現這間餐廳!!在窗外望入去,見到餐廳裝修很新淨,格局寬敞,座位又看來很舒適,餐牌的選擇又多,所以直接進內了~~~既然腦細請,當然要大開食戒啦,盡情點~~~!!不過都係以愛護地球,不浪費食物為原則,先點第一輪,唔夠再加!!食泰國菜,冬蔭功當然唔少得冬蔭功- 小 ($78)點了個細份的,每人都可以分到最少1碗材料也很豐富呢~~~~隻蝦仲幾大隻添酸度及辣度適中,絕對開胃,又唔會飲到標汗的感覺女生們點餐,一定要點青菜的難得今天的$1 優惠是飛天通菜,我地都有錫住腦細的銀包0既雖然只需要$1,但難得通菜炒得夠惹味有同事想食蝦餅,我又想食魚餅,有人提議了一個最好的選擇:叫泰式拼盤叫拼盤就甚麼都可以試到啦~~泰式拼盤 ($138)蝦餅炸得香口,蝦
好彩腦細都有人性,擺低錢請食晚飯補數,最正係佢唔會一齊食。
但在公司附近咩都試過了,所以同事提議去九龍城食泰國菜。
行行下,我有個同事話見到有間小店要買D整麵包的材料,
那我們便行前少少望下有冇餐廳,結果就俾我地發現這間餐廳!! 在窗外望入去,見到餐廳裝修很新淨,格局寬敞,
座位又看來很舒適, 餐牌的選擇又多,所以直接進內了~~~
既然腦細請,當然要大開食戒啦,盡情點~~~!!
食泰國菜,冬蔭功當然唔少得
冬蔭功- 小 ($78) 點了個細份的,每人都可以分到最少1碗
材料也很豐富呢~~~~隻蝦仲幾大隻添
酸度及辣度適中,絕對開胃,又唔會飲到標汗的感覺
女生們點餐,一定要點青菜的
難得今天的$1 優惠是飛天通菜, 我地都有錫住腦細的銀包0既 雖然只需要$1,但難得通菜炒得夠惹味
有同事想食蝦餅,我又想食魚餅,
有人提議了一個最好的選擇:叫泰式拼盤 叫拼盤就甚麼都可以試到啦~~
泰式拼盤 ($138)
蝦餅炸得香口,蝦膠又夠彈牙 魚餅充滿檸檬葉的香味,本身已有調味,所以不用點醬也非常正 春卷勝在內裡餡料很多,個人覺得點酸辣醬夾D 香葉包雞也有切開,方便客人分享呢! 咖喱海鮮脆包盅 ($138)
這個咖喱雖然餐牌上有個小辣椒, 入口香濃但不算很辣,可能是因為加了蛋漿,還帶有一點甜味
海鮮份量好多呀!! 有蝦、魷魚、魚柳、青口… 食這個脆包盅,要先品嘗左D咖喱海鮮,
食了大半後,然後才用剪刀把麵包由上剪開,
用麵包粒蘸餘下咖喱汁來食
如果一開始就分麵包,D咖喱汁會漏晒出來~~~
但在未剪麵包時,我就率先試左個麵包蓋先, 麵包外層香脆,中間又索滿了咖喱汁,冧冧地,
入口有兩種口感,配埋香濃的咖喱汁,值得一試!
大家把海鮮清得七七八八時,
我們便動手剪麵包了
把麵包剪成小方粒,浸在咖喱中,有D似食緊芝士火鍋咁 椰青 ($36)
大大隻椰青,消暑解喝一流
芒果冰特飲 ($32)
$32蚊就有一大杯,芒果味濃郁,酸酸甜甜,打到好均勻,像飲smoothies的感覺
食完咁多款,大家都已經捧住個肚了
大家本來仲話想點個椰汁芒果糯米飯 看來要下次才試了,大家已約好下次要星期一來食埋那個$1 明爐烏頭魚!!!