2017-10-26 2907 views
突然好想打邊爐,去到旺角上樓嘅《焱手工涮涮鍋》,上到去環境好大,佔用全層,而且落地玻璃可以望到出面鬧市嘅風景,我哋兩人就被安排坐卡位。餐牌有兩款火鍋套餐選擇,分別係「手工粥底海鮮火鍋套餐」同埋「焱選套餐」。因為我哋比較喜歡吃「鴛鴦鍋」,所以我哋就揀咗$268一位嘅「焱選套餐」。先食咗個兩個前菜,再上「三味鍋」湯底,呢個就係火鍋店嘅招牌湯底,一個鍋入面就有三款湯底,當中最正嘅係中間嘅「火焰清酒煮蜆」,店員利用Gas棒點火,中間嘅湯底隨即着火,非常新奇特別。此外,每一款湯底飲一啖試吓,都非常鮮甜,果然新鮮即做。之後就係「時令海鮮拼盤」,非常新鮮,在餐牌嘅十一款海鮮有其中五款,當中嘅「龍躉片」有兩大塊,而且厚厚的,落去爽口鮮甜,非常新鮮,外層嘅皮充滿着骨膠原,食落去有點口黏黏嘅感覺。另外「蟶子」都好大條大隻,只需要放入鍋灼一兩分鐘就即刻食得,同樣地食落去爽口,完全冇沙,鮮甜無比,必食。精選肉類我哋選擇咗「頂級安格斯牛頸脊」,肉嘅條紋非常平均,望落去每一塊都有雪花,食落去有非常濃郁嘅鮮牛肉味道,正。「手工火鍋拼盤」都有幾款食物,少食多滋味每款有兩件,每一款食物都非常精緻,最欣賞係「三層樓墨魚磚

「手工火鍋拼盤」都有幾款食物,少食多滋味每款有兩件,每一款食物都非常精緻,最欣賞係「三層樓墨魚磚」,驟眼望落去有三款顏色,非常有層次,估唔到食落去入面都有一粒粒嘅墨魚粒,好有口感。

除此之外,仲有「即炸響鈴卷」同埋「新鮮時蔬籃」,呢個套餐真係非常豐富,而且飲品同甜品都係自家製,真材實料。最後埋單都只係$700有找,好滿足呀。