2016-07-24
今日早上跟朋友去了書展,書展後大家都十分餓,朋友提出不如到德國餐廳食返餐有風味既德國菜來懷念一下想當年一齊到德國既快樂時光就是這樣,我們便第一次來了這間餐廳食了個lunch餐廳德國風味十足,四處都會看到德國既國旗,仲有個位可以望到調酒 調飲品既地方,真的好似置身於德國當地既餐廳一樣餐廳既座位,色彩佈置都會令你仿如在德國當中,而且近窗的更有一道由紅磚砌成既紅牆 十分特別當我們接過menu後 就二話不說order了很多食物 因為我們都真的太餓了 在書展行了數小時 而且大家都沒吃早餐我點的蘋果汁 有外國既味道 不會太甜 味道岩岩好咖啡好香 遠遠都聞到香味 而且好滑朋友的匈牙利熱燉牛肉湯湯品熱辣辣 超濃牛肉味 而且入面仲有十分多既牛肉粒 蔬菜 超足料我點的薯仔湯入面又係超多料 有好多creamy既薯仔蓉,仲有好多薯仔粒,全部都好林,好溶既口感 滋味無窮我都是第一次飲咁好飲既薯仔湯超多料 每一口都有滿滿既薯仔仲有不得不提那片包 我相信是五殼包掛 脆脆的 口感煙韌 已經入面睇到有唔同既果實定咩香料 好香 配以湯一同食用 真是perfect西班牙白鯷魚配亞支竹野菜沙律第一次見白鯷魚這個名字 所以基於
第一次見白鯷魚這個名字 所以基於貪新鮮所以點來試試
整個沙律都比較酸的 十分開胃 白鯷魚感覺都似食沙甸魚咁上下 但醃得好入口 酸酸的 真的超醒胃除了魚外,仲配有好多新鮮爽口蔬菜 酸酸的 完全乎合一道開胃前菜既要求
真是超吸引了
很多片層次分明既豬腩仔片 仲有即叫即炸既脆薯條
豬腩仔片賣相好靚,油份不算太多,味道很濃的豬味,外皮好脆,肉質軟綿綿 啖啖肉,連層肥膏都超好食 好綿 入口即溶 超濃香豬味
但當食到覺得膩時 可以配以燒汁,又會有另一種層次,因為燒汁完全地帶出豬肉既香
我有時仲會配以酸菜進食,可以令成件豬又好似變左一種新既口味,因為配上了酸菜 會中和一點豬既膩同肉味,酸酸地 會更開胃 惹味
所以一款既豬腩仔 我已經可以有3種唔同既食法 不知不覺間 成份肉都已被我們ko了
除左豬之外,不得不提炸薯條,由於是即炸既關係吧,真是超脆,外脆內肉又多 超香薯味。。而且上面已撒了一些鹽 吃起來味道已經好夠 所以我都沒有再點茄汁了 豬腩仔賣相層次分明
飯的size都算頗大,其實我們都已開始有點飽了,但一食呢個意大利飯 又是停不了口 一啖一啖咁食下去
個汁調味調得好好,味道岩岩好,忌廉汁好重 好creamy,飯身不會一pat pat, 有點點咬口的..呢個飯可以中和一下剛剛食肉既膩感
我們點了榛子cream brulee同芝麻chessecake
先講一下芝麻chessecake...賣相好靚 有點雲石既花紋味道很重芝麻味,而且口感不會太黏,不會有種令人好膩 好張住個口既口感,相對地清新一點 我們都幾鍾意
而cream brulee..上層又有一層脆脆既焦糖 好得意地一敲就發出好清脆既cream brulee充滿濃濃蛋味 好creamy 好正 而且每啖都配上了脆脆既焦糖 口感又脆又creamy..幾得意呀 仲好好食tim
整次用餐真是仿如回到德國食正宗既德國菜不論環境,食物都好正宗食物都十分滿意 十分地道 高質素 而且食物份量又多 食了一個又飽肚又令人回味既一餐